Pembuluh Darah: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: oksigen → oksigèn (5)
(ganti isi, replaced: kahanan → kaanan (6))
(ganti isi, replaced: oksigen → oksigèn (5))
[[Gambar:Microvessel.jpg|thumb|Blood vessel with an erythrocyte (red blood cell, E) within its lumen, endothelial cells forming its ''tunica intima'' (inner layer), and pericytes forming its ''tunica adventitia'' (outer layer)]]
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadhah dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kapérang saking kalih jinis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadhah tugas ngangkat oksigenoksigèn kanggé ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kapérang saking kalih pérangan, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking pérangan inggil salira.
Pembuluh darah kapiler inggih punika pérangan ing pungkasan saking pembuluh arteri kapiler. Jaringan pembuluh darah kapiler merdamel wujud anyaman ingkang kapérang saking jaringan kaliyan nagdut kirang langkungipun 2000 kapiler darah per millimeter.<ref name="internet1"/>
== Tandha-tandha wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah ==
# Nyeri, manawi otot boten angsal getih ingkang cekap (ing kaanan dipunsebat iskemi), mila oksigenoksigèn ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken [[kram]] utawi [[kejang]]. Kadasta [[angina]] punika perasaan sesak ing dhadha utawi perasaan dhadha dipunkremas-remas, ingkang tukul manawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kaanan ngkang dipunsebat ''Silent ischemia''). Manawi getih ngalir ing otot lan sanèsipun (mliginipun ing betis) namung kedhik, limrahipun badhé karaos nyeri otot nyesek.
# Sesak nafas, tandha-tandha punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami nglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Tandha-tandha punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita limrahipun ngurangi aktivitas kanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), limrahipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut [[jantung]], nanging ing kaanan katamtu (tuladhané manawi ingkang séhat nglampahi [[ulah raga]] abot utawi nglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi rikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Tandha-tandha punika saged dipunsebap kaliyan lelara [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
Pembuluh darah inggih punika péranganing sistem sirkulasi lan fungsi ngalir getih ing sadaya salira. Jinis-jinis ingkang wigati, [[erteri]] lan [[vena]], ugi dipunsebat amargi sadaya punika mbeta getih medhal utawi mlebet ing jantung. Merdamel pembuluh getih bantu jantung kanggé ngedaraken sel darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sadaya salira. Lan ngedaraken sari panganan, oksigenoksigèn lan mbeta medal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah arteri inggih punika ngedaraken getih saking jantung ing sadaya salira, nanging fungsi pembuluh darag vena ingggih punika ngaliraken getih saking jantung ing sadaya salira.<ref name="internet1"/>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadhah dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kapérang saking kalih jinis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadhah tugas ngangkat oksigenoksigèn kanggé ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kapérang saking kalih pérangan, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking pérangan inggil salira.
== Tandha-tandha wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah ==
# Nyeri, manawi otot boten angsal getih ingkang cekap (ing kaanan dipunsebat iskemi), mila oksigenoksigèn ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken [[kram]] utawi [[kejang]]. Kadasta [[angina]] punika perasaan sesak ing dhadha utawi perasaan dhadha dipunkremas-remas, ingkang tukul manawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kaanan ngkang dipunsebat ''Silent ischemia''). Manawi getih ngalir ing otot lan sanèsipun (mliginipun ing betis) namung kedhik, limrahipun badhé karaos nyeri otot nyesek.
# Sesak nafas, tandha-tandha punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami nglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Tandha-tandha punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita limrahipun ngurangi aktivitas kanthi tahap.
348.872

besutan