Présidhèn Républik Indonésia: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sadurunge → sadurungé (3), sing → kang (13)
(→‎Buyaran: ganti isi, replaced: dhukungan → panjurung)
(ganti isi, replaced: sadurunge → sadurungé (3), sing → kang (13))
* Mènèhi clemency lan papan pemulihan karo manungsa waé kanggo wawasan saka [[Mahkamah Agung Republik Indonesia|Pengadilan Supreme]]
* Mènèhi pangapuranéng, amnesty lan penghancuran saka anggit saka DPR
* Mènèhi judhul, patut, lan tandha kehormatan liyané singkang diatur déning HUKUM
* Inaugurating anggota [[Badan Pemeriksa Keuangan|saka audit papan]] iku dipilih déning PARLEMEN karo anggit [[Dewan Perwakilan Daerah|saka Daerah Wakil Pbb]]
* Nemtokake katetepan saka calon ngajokaké déning [[Komisi Yudisial|Hukum Komisi]] lan diijinaké déning house
# Manggon ing wilayah Negara Kesatuan Républik Indonésia
# Wis kacarita rejeki kanggo cocog panguwasa nliti lapuran saka kasugihan saka pejabat negara
# Ora saiki duwé dependents utang individu lan/utawa ing entitas légal singkang dadi tanggung jawab saka salabetipun financial negara
# Ora kang ngumumaké bangkrut déning pengadilan kaputusan
# Tau setya mirangaké tumindak
# Pangguna minangka Pinilih
# Duwé singkang mbayar pajek identification Number (TIMAH) lan wis mbeta metu kewajiban kanggo mbayar tax sak suwéné 5 taun minangka bukti déning Taunan Income Tax individu seng mbayar pajek
# Wis tau njabat minangka Présidèn utawa Wakil Présidèn sak loro (2) kaping term ing kantor padha
# Manut Pancasila minangka dhasar negara, konstitusi Républik Indonésia Taun 1945, lan cita-cita Proklamasi [[Proklamasi kamardikan Indonésia|17 agustus 1945]]
Miturut Katelu amandemen [[Undhang-Undhang Dhasar Negara Republik Indonésia 1945|saka 1945 KONSTITUSI]] , Artikel 6A, Presiden lan Wakil Presiden kapilih ing siji pasangan langsung déning wong liwat [[Pamilihan Umum ing Indonésia|Pemilihan]] Presiden lan Wakil Presiden (Pemilu presiden). Sadurungé, Presiden (lan Wakil Presiden) kapilih déning [[Majelis Permusyawaratan Rakyat|wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan]]. Kanthi owah-Owahan saka 1945 KONSTITUSI, Presiden ora ono tanggung jawab kanggo DÉWAN, lan kedudukan antarané Presiden lan KEYGEN iku padha karo.
 
Candidates kanggo Presiden lan Wakil Presiden ngajokaken déning partai pulitik utawa dikombinasikaké partai pulitik contesting sadurungesadurungé pemilu. Pemilu presiden pisanan ing Indonesia, iki dianakaké ing taun [[Pamilihan Umum Indonesia 2004|2004]].
 
Yen ing Pemilu presiden dijupuk votes >50% nomer votes ing pemilihan karo ing paling 20% ing saben provinsi singkang nyebar liwat setengah nomer provinsi Indonesia, banjur padha bakal ngumumaké minangka kapilih dadi presiden lan Wakil Presiden. Yen ana pasangan calon Presiden lan Wakil Presiden kapilih, banjur pasangan singkang angsal paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presiden ing ngisor iki Pemilu presiden Babak Kapindho. Pasangan singkang dijupuk paling votes ing Babak Kapindho saka Presiden ngumumaké minangka Kapilih dadi presiden lan Wakil Presiden.
 
=== Pemilu saka Wakil Presiden kosong mlompong ===
Ing acara saka lowongan kerja a Wakil Presiden, Presiden diajukake 2 calon Wakil presiden kanggo KEYGEN. Ing paling anyar, ing 60 dina saka PATEMON dianakaké Sesi saka KEYGEN kanggo milih Wakil presiden.
 
=== Pemilu Presiden lan Wakil Presiden singkang kosong mlompong ===
Ing syarat-syarat presiden lan Wakil Presiden singkang loro biso kanggo tetep bebarengan, banjur partai pulitik (utawa koalisi partai pulitik) kang pasangan Calon Presiden/Wakil Presiden menang paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presiden sadurungesadurungé, propose a pasangan saka calon Presiden/Wakil Presiden kanggo KEYGEN.
 
Ora luwih saka ing 30 dina, PATEMON dianakaké Sesi saka KEYGEN kanggo milih Presiden lan Wakil Presiden.
== Paresmian ==
[[Gambar:Presidential_Standard_of_Indonesia.svg|jmpl|Flag Of Presiden Indonesia]]
Ing sesuai karo Bab: 9 saka 1945 KONSTITUSI, Presiden lan Wakil Presiden-milih sumpah miturut agama, utawa janji atas sadurungesadurungé wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan utawa house saka Wakil. Yen MAJELIS utawa house saka wakil ora bisa terus pangrungon, banjur Presiden lan Wakil Presiden-milih sumpah miturut agama, utawa janji atas ing ngarsane saka kepemimpinan saka KEYGEN sekseni déning kepemimpinan saka Pengadilan Supreme.
 
== Buyaran ==
Asli saka impeachment Presiden/Wakil Presiden uga diajukake déning [[Dewan Perwakilan Rakyat|house saka wakil]].
 
Yen DPR pracaya singkang Presiden/Wakil Presiden wis setya nglanggar hukum utawa ora ana manèh nduweni minangka Presiden/Wakil Presiden (ing framework saka implementasine saka fungsi kasil saka house saka wakil), ing house saka wakil bisa ngirim panjalukan [[Mahkamah Konstitusi Indonesia|sah miturut Ukum Pengadilan]], yen iku nemu ing panjurung saka ing paling 2/3 saka nomer anggota saiki ing plenary session dirawuhi déning ing paling 2/3 saka nomer anggota.<ref>[http://news.detik.com/read/2010/01/22/184420/1284302/10/wapres-bisa-jadi-presiden-kemudian-memilih-wakilnya?nd771108bcj Wapres bisa jadi presiden kemudian memilih wakinya]</ref><ref>[http://news.detik.com/read/2010/01/31/120152/1289732/10/dalam-konstitusi-wapres-bisa-dimakzulkan?nd771108bcj Dalam konstitusi wapres bisa dimakzulkan]</ref>
 
Yen wis mbuktekaken miturut 1945 KONSTITUSI artikel 7A banjur house saka wakil bisa berkas biaya saka impeachment kanggo Pengadilan sah miturut Ukum saka RI, banjur sawisé mlaku nyoba ing ngatur saka sah miturut Ukum Pengadilan RI bisa ditulis mbecikake mratelakake panemume, ing house saka wakil utawa tinulis nolak mratelakake panemume, ing house saka wakil.<ref>Pasal 83 ayat (2) UU MK</ref> lan KEYGEN-RI banjur bakal rapat kanggo nindakake pancasan saka sah miturut Ukum Pengadilan RI.
Dhasar gaji lan tunjangan saka Presiden wis diatur ing Hukum No. 7 1978 bab Hak Financial/Administratif Presiden lan Wakil Presiden uga Mantan Presiden lan Mantan Wakil Presiden ya iku:
# Gaji dhasar saka Presiden 6 x (kaping enem) gaji dhasar saka dhuwur Pejabat Republik Indonesia ing kajaba iku kanggo Presiden lan Wakil Presiden;
# Kantor tunjangan lan tunjangan ing sesuai karo hukum lan angger singkang aplikasi kanggo Pns;
# Saliyane kanggo gaji lan tunjangan, Presiden uga dianugerahi kabeh beban béya singkang magepokan karo implementasine saka tugas saka sawijining kewajiban, kabeh biaya saka kluwarga, lan kabeh biaya singkang care kesehatan uga minangka kulawarga.<ref>[http://sipuu.setkab.go.id/PUUdoc/4085/Uu0071978.htm Undang-Undang Nomor 7 Tahun 1978 tentang tentang Hak Keuangan/Administratif Presiden dan Wakil Presiden serta Bekas Presiden dan Bekas Wakil Presiden]</ref>
Saiki gaji dhasar saka Presiden gunggungipun Rp30,24 yuta. Sangu Rp32,50 yuta supaya total gaji singkang ditampa déning presiden saben sasi agengipun Rp62,74 yuta.<ref>[http://bisnis.liputan6.com/read/2054603/intip-gaji-dan-hak-presiden-dan-wapres-setelah-pensiun Liputan6: Intip Gaji dan Hak Presiden dan Wapres Setelah Pensiun]</ref>
 
== Waca uga ==
348.872

besutan