Sutra: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi)
(→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud)
 
[[Gambar:Khotan-mercado-d53.jpg|thumb|right|200px|Wong bakul kain sutra ing [[Khotan]].]]
[[Gambar:Chiny Shuzhou tkalnia jedwabiu 07.JPG|thumb|200px|right|Pamintalan bolah sutra saka kepompong uler sutra.]]
'''Sutra''' arupawujud [[serat]] [[protéin]] alami kang bisa di[[tenun]] dadi [[tèkstil]]. Jinis sutra kang paling umum ya iku sutra saka [[kepompong]] kang diasilaké [[larva]] [[uler sutra]] [[murbei]] (''Bombyx mori'') kang diternak (paternakan uler iku diarani serikultur). Sutra duwé tèkstur mulus, lembut, nanging tidak licin. Rupa meling-meling kang dadi daya tarik sutra asalé saka struktur kaya [[prisma (optik)|prisma]] segi tiga sajeroning serat mau kang gawé kain sutra bisa mbiasaké [[cahya]] saka manéka [[pojok]].
 
"Sutra alasan" diasilaké déning [[uler]] saliyané uler sutra murbei lan bisa uga diolah. Manéka sutra alasan ditepungi lan digunakaké ing [[Cina]], [[Asia Kidul]], lan [[Éropah]] wiwit biyèn, nanging skala prodhuksiné mesthi adoh luwih cilik tinimbang sutra ternakan. Sutra alasan béda saka sutra ternakan saka sisih warna lan tèkstur, sarta kepompong alasan kang diklumpukaké lumrahé wis dirusak déning ngengat kang metu sadurungé kepompong mau dijupuk, saéngga [[bolah]] sutra kang mbentuk kepompong iku wis pedhot dadi cendhak. Uler sutra ternakan dipatèni kanthi diclup menyang [[banyu]] umub sadurungé metuné ngengat diwasa, utawa dicoblos nganggo dom, saéngga kabèh kepompong bisa diurai dadi sahelai bolah kang ora pedhot. Iki marakaké sutra bisa ditenun dadi kain kang luwih kuwat. Sutra alasan lumrahé uga luwih angèl diclup warna tinimbang sutra ternakan.
352.737

besutan