Pacul: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: arupa → wujud (2)
(→‎Sajarah: ganti isi, replaced: tanduran → tuwuhan)
(ganti isi, replaced: arupa → wujud (2))
'''Pacul''' kalebu salah sijiné piranti [[tradhisional]] kang digunakaké ing tetanèn.<ref name="internet2"/> Pacul minangka ngedhuk [[lemah]], kanggo ngresiki lemah saka [[suket]] utawa kanggo ngratakaké lemah.<ref name="internet2"/> Pacul isih digunakaké nganti jaman saiki, nanging kanggo ngolah lemah kang luwih amba lumrahé nggunakaké [[brujul]] utawa [[traktor]].<ref name="internet2"/>
Pacul lumrahé digawé saka kayu lan [[wesi]].<ref name="internet2"/> [[Kayu]] kanggo garan pacul utawa doran lan ing bonggol kayu ana wesi kang pancen digawé tipis lan landhep supaya kena kanggo macul.<ref name="internet2">[http://distan.riau.go.id/index.php/profil-riau/sejarah-riau/134-cangkul distan.riau.go.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
'''Pacul''' kuwi ora mung digunakaké ing babagan tetanèn. Pacul uga minangka ngaduk bahan yasan. Kanthi migunakaké pacul, para tukang yasan bisa nyampur kanthi rata bahan yasan arupawujud wedhi, semèn, lan gamping.
 
== Sajarah ==
[[Kawruh]] ngenani [[pertanian]] kuna wis dingerteni bangsa [[Mesir]] pirang-pirang [[taun]] kapungkur.<ref name="internet1"/> [[Kabudayan]] Mesir jaya kang uga duwé prabawa tumrap kabudayan-kabudayan Barat jaman saiki ya iku makmur lan akèhé asil pertanian.<ref name="internet1"/> Wong Mesir dadi wong kang ahli kanggo ngembangaké teknik [[drainase]] lan [[irigasi]].<ref name="internet1"/> Drainase ya iku mbuwang banyu kang wis luwih-luwih.<ref name="internet1"/>
 
[[Teknologi]] kanggo ngolah lemah bisa dimangertèni saka pacul.<ref name="internet1"/> Pacul asalé saka [[garan]] kang cacahé siji lan dhapuré lincip kang digunakaké kanthi obahan kaya wong ngethok.<ref name="internet1"/> Pacul kang sepisanan uga diarani bajak kuna, arupawujud pacul kang mung diobahké manungsa utawa kéwan kanggo ngeruk lan malik lemah.<ref name="internet1"/> Sawisé iku pacul banjur diowahi kanthi némpélaké wesi ing panggonan kang dadi tapel wates karo lemah.<ref name="internet1"/> Kanthi cara iki pacul duwé ''konstruksi'' kang luwih kuwat lan luwih gampang dienggo.<ref name="internet1"/> Saliyané iku, wujud iki uga nggampangaké lemah kang diwalik supaya saya akèh lemah kang diolah.<ref name="internet1"/> Pacul digunakaké wong Mesir dadi piranti kanggo [[panén]] lan kanggo njupuk [[tuwuhan]] sak lemah.<ref name="internet1"/>
Pacul duwé warna-warna wujud lan ukuran.<ref name="internet1"/> Gedhé ciliké ukuran pacul dijumbuhaké miturut kagunan pacul.<ref name="internet1">[http://www.lablink.or.id/Agro/agr-sejarah.htm lablink.or.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
 
352.737

besutan