Paus Telesphorus: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  9 sasi kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: ya iku → yaiku (3) using AWB
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (6))
c (→‎top: éjaan, replaced: ya iku → yaiku (3) using AWB)
 
'''Paus Telesphorus''' punika ngasta kalungguhan Paus [[Gréja]] [[Katulik]] [[Roma]] antawis taun ([[125]]-[[136]]).
 
'''Paus Tèlèsphorus''' ya ikuyaiku [[Paus]] teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pamaréntahan [[Kaisar Romawi]] [[Hadrian]] lan Antoninus Pius. Dhèwèké kemedosan Yunani lan lair ing Terranova da Sibari <ref name="buku1">Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8.</ref>, Calabria, Italia.
 
Telesphorus kanthi tradhisional diperhitungake koyok biskop Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yèn dhèwèké wis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), dhèwèké ngderita "mulia" modar syahid. Sanajan paus awal kang paling karan martir olèh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus ya ikuyaiku kang pertama ing sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.
 
Eusebius (Sajarah Gréja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane ing taun keloro belas teko pamaréntahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pamaréntahan Antoninus Pius (138-139) <ref name="buku2">Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.</ref>.
Tradisi Misa Natal tengah bengi, karaméan Paskah ing dino Minggu, kang ngjogo teko pitu minggu-Prapaskah sebelum Paskah lan nyanyian Gloria racaké dicantolake karo Paus nya, namung beberapa sejarawan ngraguake yèn atribusi kesebut akurat.
 
Sebuah fragmen surat teko Irenaeus ing Paus Victor I selama kontroversi Paskah ing akir abad ing-2, uga diawetake olèh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku ya ikuyaiku kliru siji teko para biskop Romawi kang selalu ngrayakake Paskah ing dino Minggu, duduk ing dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piyé, Telesphorus pancet ning persekuthuan karo komunitas-komunitas kang ndak ngmeloki pakulinan iki.
 
Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambaraké dhèwèké koyok seorang pertapa kang tinggal ing Gunung Karmel.
9.492

besutan