Inihaw: Béda antara owahan

300 bèt wis dibusak ,  5 sasi kepungkur
ngrapèkaké
(ndandani (durung rampung))
(ngrapèkaké)
 
<ref name="Macatulad">{{Cite web|url=https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food|title=4 Things to Know About Street Food in the Philippines|last=Macatulad|first=JB|website=World Nomads|access-date=13 December 2020}}</ref> <ref name="sinugba">{{Cite news|url=https://eatyourworld.com/destinations/asia/philippines/cebu/what_to_eat/sinugba|title=Sinugba|work=Eat Your World|access-date=13 December 2020}}</ref> <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}</ref>
[[Barkas:Dinagyang_2009_grilled_meat_on_display.jpg|jmpl| Maneka jinis inihaw ing Festival Dinagyang]]
'''Inihaw''' ( {{IPA-tl|ɪˈni:haʊ|pron}} {{Respell|ee|NEE|how}} ), uga dikenal minangka '''sinugba''' utawa '''inasal,''' iku manéka warna jinis [[panggang|olahan kanthi dipanggang]] utawa [[barbecue]] kang ngolahé kanthi dipanggang ing sawijining biting saka wesi. Olahan iki asalé saka [[Filipina]], lan biyasané digawé saka daging babi utawa pitik lan disuguhaké kanthi ditusuk biting saka pring utawa ing sawijining wadhah kothak cilik kanthi kecapkécap lan sawijining saus kang digawé saka cuka.
 
Inihaw uga bisa ngrujuk marang panganan daging utawa panganan laut kang dimasak lan disuguhaké kanthi cara sing padha. Inihaw umumé didol minangka [[panganan pinggir dalan]] lan dipangan nganggo sega putih utawa sega kang dimasak ing sajroning godhong klapa (''[[pusô]]''). Inihaw uga diarani '''Barbekyu Filipina''' utawa '''Pinoy BBQ.<ref name="Macatulad">{{Cite web|url=https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food|title=4 Things to Know About Street Food in the Philippines|last=Macatulad|first=JB|website=World Nomads|access-date=13 December 2020}}</ref><ref name="sinugba">{{Cite news|url=https://eatyourworld.com/destinations/asia/philippines/cebu/what_to_eat/sinugba|title=Sinugba|work=Eat Your World|access-date=13 December 2020}}</ref><ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}</ref>'''
 
== Jinis ==
 
* [[Lechon|Lechón]] - babi panggang kang masaké kanthi diobong, biyasané diisèni rempah-rempah lan godhong serèh. <ref name="ppr">{{Cite web|url=https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/|title=10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!|website=Panlasang Pinoy Recipes|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true">[https://www.panlasangpinoyrecipes.com/10-best-filipino-inihaw-recipes-must-try/ "10 Best Filipino Inihaw Recipes – Must Try!!"]. ''Panlasang Pinoy Recipes''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
* Inasal pitik - sawijining jinis saka lechon manok kang asalé saka Visaya Kulon, pitik sing diasinakédimarinasi dicampur campuran [[Jerukjeruk siyem|cabean]], mrico[[mrica]], [[cuka klapa]] lan [[annatto]], banjur dipanggang nganggo bara panas nalikasinambi diasinakedimarinasi. karoSawisé marinade.kuwi Dadipanganan iki disuguhaké karo berassega, calamansijeruk siyem, kecapkécap, minyak pitik lan cuka (kang asring dianggo ya iku cuka ''sinamak,'' cuka aren singkang dicampur bawang putih, mrica cabaicabé, lan ''[[Laos (bumbu)|langkawaslaos]]'' ). <ref name="ugph">{{Cite web|url=http://www.unofficialguide.ph/bacolod-chicken-inasal|title=Manokan Country|publisher=Unofficial Guide, Philippines|access-date=March 22, 2018}}</ref>
* [[Lechon manok]] - sajianolahan pitikpanggang singkang dienggodiolah [[Rotisserie|ngidoni]]kanthi digawecara nganggo pitik sing diasinakediasinaké ing campuran bawang putih, [[Salam (tetanduran)|godhong teluksalam]], bawangbrambang, [[Mrica|mrica ireng]], kecapkécap, lan ''[[Bagoong|patis]]'' (saus kang digawé saka iwak). PengasamBumbu marinasiné uga bisa digawedigawé legi karokanthi dicampur [[muscovado]] utawa [[Gulagula soklat|gula coklat]] . ''DiiseniPanganan tanglad''iki (banjur seraidiisi )serèh lan dienggodibakar nganggo areng. BiasaneBiyasané dipanganpanganan dicelupakeiki ingdipangan [[Kécap|dolanan]]kanthi [[Kécap|toyomansi]]dicelupaké utawaing [[Kécap|silimansi]]kécap. sakaPanganan kecap,iki [[Jeruk siyem|calamansi]], lan labuyo cabai . Dipasangdisuguhaké karo nasi putihsega utawa puso lan umumeumumé disajikuga disuguhaké nganggo acar ''atchara''. minangkaLechon bahanmanuk sampingan. Iki minangkaiku panganan singkang populer bangetkondhang ing Filipina lan kasedhiya ing restoranmanéka réstoran pinggir dalan. <ref>{{Cite news|url=https://www.yummy.ph/recipe/lechon-manok|title=Lechon Manok|last=Santos|first=Rachelle|date=17 September 2014|access-date=20 January 2019|publisher=Yummy.ph}}</ref>
* Satti - biasane daging sapi utawa ayam panggang singkang disajikakedisuguhaké ingkanthi tusukditusuk satenganggo biting, saka [[Mindanao]] . ''[[Saté|Gegayutan]]''Panganan karoiki ''[[Saté|sate]]'' lan ''sate''mèmper [[Indonésia|Indonesiasaté]]. lanPanganan [[Malaysia]] .iki Biasanebiyasané dipangan nganggo ''ta'mu'' (sega singkang dimasak ing godhong klapa, utawa ''pusô'' nganggoing basa Filipina liyaneliyané) lan saos anget ing mangkok angetkang singbahané umumeumumé adhedhasardigawé saka kacang. <ref name="jimenez">{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=ftNGCgAAQBAJ&q=satti%20barbecue%20philip%3Bpines&pg=PA59|title=All About the Philippines: Stories, Songs, Crafts and Games for Kids|last=Jimenez|first=Gidget|date=2015|publisher=Tuttle Publishing|isbn=9781462917259|page=59|access-date=5 September 2016|archive-url=https://web.archive.org/web/20200609224739/https://books.google.com/books?id=ftNGCgAAQBAJ&lpg=PA59&dq=satti%20barbecue%20philip%3Bpines&pg=PA59#v=onepage|archive-date=9 June 2020}}</ref> <ref name="westmin">{{Cite web|url=http://www.filipinobloggersworldwide.com/2013/07/unique-flavors-of-western-mindanao-satti.html|title=Unique Flavors of Western Mindanao: Satti|archive-url=https://web.archive.org/web/20141217132248/http://www.filipinobloggersworldwide.com/2013/07/unique-flavors-of-western-mindanao-satti.html|archive-date=17 December 2014|access-date=15 January 2015}}</ref>
* Isaw - jinis inihaw miringkang murah singkang digawekagawé saka usus babi utawa usus pitik. DhewekePanganan iki dimasak lan dipangan kanthi cara sing padha karo inihaw daging. <ref name="vcrd">{{Cite web|url=http://ovcrd.upd.edu.ph/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=32|title=The Perils of Isaw and Fishballs|last=Office of the Vice Chancellor for Research and Development|year=1999|website=Research Folio|publisher=University of the Philippines Diliman|access-date=2009-10-20}}</ref> Jinis inihaw adhedhasar offal liyane uga dipangan, biasane nganggo jeneng lucu. Dheweke kalebu " [[Wolgmen|walkman]] " (kuping babi), " betamax " (persagi getih daging babi), "helm" (endhas pitik), lan "adidas" (sikil pitik). <ref name="Macatulad">{{Cite web|url=https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food|title=4 Things to Know About Street Food in the Philippines|last=Macatulad|first=JB|website=World Nomads|access-date=13 December 2020}}<cite class="citation web cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFMacatulad">Macatulad, JB. [https://www.worldnomads.com/explore/southeast-asia/philippines/street-food "4 Things to Know About Street Food in the Philippines"]. ''World Nomads''<span class="reference-accessdate">. Retrieved <span class="nowrap">13 December</span> 2020</span>.</cite></ref>
 
== Rujukan ==