Vampir: Béda antara owahan

980 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
'''Vampir''' inggih menika tokoh utawi paraga wonten ing [[mitologi]] lan [[legenda]] ingkang gesang kanthi cara mangan intisarinipun pagesangan (limrahipun awujud [[gétih]]) saking makhluk sanes.<ref name="Book1">Créméné, ''Mythologie du Vampire'', hlm.&nbsp;89.</ref> Tembung ''vampir'' nembe populer wonten ing abad kaping-18 sasampunipun mlebetipun legendha vampir dhateng [[Éropa Kilén]] saking dhaerah [[Balkan]] lan [[Éropa Lèr]].<ref name="Book2">Silver & Ursini, ''The Vampire Film'', hlm.&nbsp;22–23.</ref> Ing dhaerah-dhaerah menika wonten legendha ngenani makhluk-makhluk kados vampir, kados ''[[vrykolakas]]'' ing [[Yunani]] lan ''[[strigoi]]'' ing [[Rumania]] ingkang saged damel kapercayanipun masyarakat dhateng wontenipun vampir saya ageng ing wewengkon Éropa.
 
== Etimologi ==
Wiwitanipun tembung ''vampire'' wonten ing [[basa Inggris]] nembe wonten ing taun 1734 wonten ing satunggalipun cariyos kanthi irah-irahan ''Travels of Three English Gentlemen'' ingkang kawedalaken ''[[Harleian Miscellany]]'' ing 1745.<ref>{{cite encyclopedia|title=Vampire|encyclopedia=Oxford English Dictionary|editor=J. Simpson, E. Weiner (eds)|year=1989|edition=2nd edition |location=Oxford |publisher=Clarendon Press|id=ISBN 0-19-861186-2}}</ref><ref>{{cite book |title=Harleian Miscellany |last=Johnson |first=Samuel |authorlink=Samuel Johnson|year=1745|chapter=IV|publisher=T. Osborne|location=London|page=358}}</ref> Sasampunipun [[Austria]] nguwasani dhaerah [[Serbia]] lan [[Oltenia]] ing 1718, pejabat ing dhaerah menika mangertosi menawi ing masyarakat wonten praktik nggali kuburan lan "pembunuhan Vampir". <ref name=barber5/> Laporan ini kemudian disebarkan ke masarakat luas.<ref name=barber5>Barber, ''Vampires, Burial and Death'', hlm. 5.</ref>
 
 
==Cathetan Suku==
8.966

besutan