Alelopati: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
c
Robot: Perubahan kosmetika
c (r2.7.2) (bot Menambah: bg:Алелопатия)
c (Robot: Perubahan kosmetika)
Kedadeyan iki ditindakake kanggo menangake kompetisi [[nutrisi]] karo tanduran liya kang beda jenise utawa spesies.<ref name="a"/> Mula, alelopati bisa diaplikasekake minangka pembasmi [[gulma]] mula bisa ngurangi panggunaan [[herbisida]] sintetik kang bebayani tumrap lingkungan.<ref name="c">(Inggris)R. K. Kohli, Harminder Pal Singh, Daizy R. Batish, Daizy Batish (2001). Allelopathy in agroecosystems. CRC Press. ISBN 978-1-56022-091-6. Page.257-258</ref>Tuladha alelopati ing [[ekosistem]] banyu yaiku ing sebageyan [[dinoflagelata]] bisa ngasilake senyawa [[alelokimia]] kang grugekake [[fitoplankton]], [[iwank]], lan [[kewan laut]] liyane.<ref name="a"/>
=== Sejarah ===
Reaksi alelopati wis ditemokake dening Bapak Botani, [[Theophrastus]], kwit taun 300 SM.<ref name="d">{{cite news |first = |last = |author = Cornell Science Inquiry Partnerships (CSIP) |coauthors = |url = http://csip.cornell.edu/Projects/CEIRP/AR/Allelopathy.htm |title = Allelopathy |work = |publisher = |pages = |page = |date = |accessdate = |quote = }}</ref> Dheweke nulisake buncis kang bisa mateni populasi gulma ing sekitare.<ref name="d"/> Ing taun 1 sawise Masehi, sawijining [[cendikiawan]] lan naturalis [[Roma]] kang jenenge [[Gaius Plinius Secundus]] nulis kepriye bagaiman buncis lan [[jelai]] kang bisa ngobongake tegalan.<ref name="d"/> saliyane kuwi, dheweke uga kandha menawa wit [[Walnut]] asipat toksik (beracun) tumrap tanduran liyane. taun 1832, [[Augustin Pyramus De Candolle]], seorang ahli botani lan naturalis kandha yen lemah bisa lara amarga senyawa kimia kang ditokke saka dening tanduran.<ref name="d"/> panemon ngenani alelopati katon jelas nalika taun 1907-1909, rong ilmuwan kang jenenge Schreiner dan Reed kasil anggone ngisolasi senyawa fitotoksik kimia saka tanduran lan lemah.<ref name="d"/> Konsep ngenani alelopati ana ing taun 1937 dening [[Hans Molisch]], sawijining ahli fisiologi tanduran asal [[Austria]].<ref name="e">(Inggris)Rick J. Willis (2007). The History of Allelopathy. Springer. ISBN 978-1-4020-4092-4. Page.1-8
</ref>
== Cathetan Suku ==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Ekologi]]
 
4.283

besutan