Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Robot: Perubahan kosmetika)
 
[[Gambar:Purwareja.jpg|thumb|290px| Peta Purwareja]]
'''Kabupatèn Purwareja''' iku salah sijisawijine kabupatèn ing [[Jawa Tengah]], lokasiné ing sisih kulon [[DIY]], kutha [[Purwareja]] iku [[ibukutha]] kabupatèné, kutha-kutha liyané : ---, lan liya-liyané. Jembar wilayah Kabupatèn iki ± 1.034 km² utawa --- hèktar.
 
Kabupatèn Purwareja wewatesan :
 
== Sajarah ==
Kabupatèn Purwareja nduwèni sajarah sing tuwa, diwiwiti jaman Megalitik disinyalir wis ana kauripan kanthi komunitas pertanian sing tumata, kabuktikabukten anane sawetara paninggalan sajarah ing mangsa MEGALITH arupa MENHIR watu tegak ing sawetara wilayah Kecamatan ing Kabupatèn Purwareja. Nalika jaman Hindhu Klasik, kawasan Tanah Bagelen nduwèni peran wigati jroning sajarah KrajanKraton Mataram Kuna (Hindhu). Tokoh Sri Maharaja Balitung Watukoro dikenal minangka Maharaja Mataram Kuna paling gedhé, kanthi wilayah kakuwasan nyakup: [[Jawa Tengah]], [[Jawa Wétan]] lan sawetara wilayah ing jabannjaban pulo Jawa.
 
Prof. [[Purbacaraka]] mratélakaké yèn Sri Maharaja Balitung Watukoro asal saka dhaérah Bagelen. Indhikasi iki kacetha ing jeneng "Watukoro" sing dadi jeneng sawijining kali gedhé, kali iki disebut uga kanthi jeneng Kali Bogowonto. Diarani mangkono, ngèlingi ing jaman iku ing gisiking kali kerep katon pandhita (Begawan).
Mangsa [[Perang Dipanegara]] taun (1825 - 1830) tanah Bagelen dadi basis perlawanan [[Pangeran Dipanegara]]. Sarampungé Perang Dipanegara, Tanah Bagelen lan Tanah Banyumas dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur nyerahaké marang Ngabehi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pemberontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi Bupati (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar Cokronegoro. Pelantikan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing nglantik yakuwi Kolonel Cleerens.
 
Wilayah Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pesagi utawa watara 597 Km pesagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wilayah sing jembaré 306 Km pesagi ing kulon kali Jali, minangka wilayah Kabupatèn Semawung (Kutaarj) lan dipimpin déning Bupati (Regent) Sawunggaling. Perkembanganngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo Brengkelan lan dadi Purwareja. Déné tanah Bagelen déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké Karesidenan Bagelen kanthi Ibukutha Purwareja.
 
Wilayah Karesidenan Bagelem nyakup, Kabupatèn Purwareja, Kabupatèn Semawung (Kutaarja), [[Kabupatèn Kuthawinangun]], Kabupatèn Remo Jatinegara (Karanganyar) lan Kabupatèn Urut Sewo utawa Kabupatèn Ledok utawa [[Kabupatèn Wanasaba]].
 
== Geografis ==
BagianSisih kidul wilayah Kabupatèn Purwareja arupa dhataran cendhèk. BagéanSisih lor arupa pagunungan, pérangan saka [[Pagunungan Serayu]]. Ing tapel wates karo DIY, dumunung [[Pagunungan Menorèh]].
 
Purwareja dumunung ana ing jalur utama lintas kidul Pulo Jawa. Kabupatèn iki uga diliwati jalur sepur, kanthi stasiun paling gedhé ing [[Kuthaarja, Purwareja|Kuthaarja]].