Tokyo: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.3) (bot Menambah: uz:Tokio)
c
|colspan="2" style="text-align:center; background:none;"|[[Gambar:Japan_tokyo_map_small.png|200px]]
|}
'''Tokyo''' (東京; ''Tōkyō'', [[harafiah]]: ibukitha wétan) punika [[ibukith]] [[Jepang]] sekaligus tlatah ingkang paling padhet ing Jepang, sarta daerahdhaerah [[metropolitan]] paling ageng ing donya dipun tingal saking cacah pedunungipun (33.750.000 ing kitha lan tlatah sakubengipun).
 
Watawis 12 yuta pedunung manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah sakubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika pusat politik, ekonomi, budhaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan istana [[kaisar Jepang]] lan kursi pamaréntahan negarinagari, sekaligus minangka pusat bisnis lan finansial utami tlatah [[Asia Wétan]].
 
Tokyo anggadhahi sakedhik gedhung pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi [[gempa bumi]]. Wangunan di Tokyo kathahipun arupi apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kaluargakaluwarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi [[Transportasi di Tokyo|sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya]], lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.
 
Tokyo sacara harafiah maknanipun "ibukithibukitha wétan" wonten ing [[basa Jepang]], kosokbalèn kaliyan ibukithibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, [[Kyoto]], ingkang dipunnamèkakendipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing [[abad ke-19]]. Ngantos taun [[1870-an]], Tokyo dipun wastani "[[Edo]]". Nalika pusat kekaisaran pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipun gentosgantos.
 
== Geografi ==
Prefektur Tokyo dipun pérang dados Dharatan dan kepuloankepulowan. Bagéan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn [[Teluk Tokyo]], watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan [[Prefektur Chiba]] ing sisih wétan, [[Prefektur Yamanashi]] ing kilèn, [[Prefektur Kanagawa]] ing kidul, lan [[Prefektur Saitama]] ing sisih lèr. Kepuloanipun arupi [[Kepulauan Izu]] lan [[Kepulauan Ogasawara]], manjang watawis 1.000 km ka [[Samudra Pasifik]].
 
=== Distrik kota/daerah pemilihan ===
95

besutan