Gamelan: Béda antara owahan

56 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
 
 
Gamelan duwéni [[melodhi]] kang [[magis]] utawa nduwéni daya supranatural''supranatural'', mulané swarané gamelan diarani [[mélodi]] utawa wirama [[perkusi]] kang magis.<ref name="internet1"/> [[Pagelaran]] gamelan uga ana kang ngarani [[orkestra]] gamelan Jawa.<ref name="internet1"/>{{fact}}
Ing [[buku]] kang irah-irahané ''Music of Java'', [[Jaap Kunst]] nerangaké yèn gamelan iku kaya komparasi''komparasi'' saka [[cahya]] [[rembulan]] lan miliné [[banyu]], misterius kaya [[cahya]] rembulan lan obah utawa dinamis kaya milining [[banyu]].<ref name="internet1">{{en}}[http://www.joglosemar.co.id/gamelan.html joglosemar.co.id](dipunundhuh tanggal 30 Mei 2011)</ref>
 
Gamelan kalebu perangan ing [[kabudayan]] [[Jawa]]. <ref name="internet1"/>Ing Jawa gamelan biyasané kanggo musik pangiring [[pagelaran]] [[wayang kulit]] utawa [[ringgit]], [[tari]], [[uyon-uyon]].<ref name="internet1"/> Jinisé [[laras]] ing gamelan ana loro yaiku laras [[pélog]] lan laras [[sléndra]].<ref name="internet1"/> Saben sèt gamelan nduwéni instrumén kanggo [[laras]] [[pélog]] lan [[sléndra]].<ref name="internet1"/>
Gamelan Jawa kalebu musik kanthi nada [[pentatonis]]. Nalika dituthuk kanggo ngiringi gendhing. Gamelan Jawa duwéni rong puteran yaiku [[sléndra]] lan [[pélog]]. Sléndro nduwéni limang nada saben oktaf yaiku 1 2 3 5 6 [C- D E+ G A]. Nadha slendro duwéni [[interval]] kang kacèké mung sithik. Déné pélog nduwèni 7 nadha saben [[oktaf]] yaiku 1 2 3 4 5 6 7 [C+ D E- F# G# A B] kanhti [[interval]] kang bedané utawa kacèké akéh. Komposisi musik gamelan digawé kanthi aturan-aturan kang gumahtok, yaiku gamelan ana rong puteran lan duwéni [[pathet]], ana watesé sak gongan lan melodhiné digawé ing ''unit'' kang kasusun saka [[4]] [[nadha]].
 
Zoetmulder ngandharaken bilih tembung [[gamel]] kaliyan alat musik perkusi yaiku alat musik ingkang ditabuh. Miturut basa Bali[[Bali]] wonten istilah [[gambèlan]] ingkang dados [[gamelan]]. Konon, ing mitologi Jawa, gamelan dipunriptakken dening Sang hyang Guru[[Sang Hyang Guru]] ing [[warsa Saka]], dewa ingkang mandegani sedaya Tanah Jawa, kaliyan [[istana]] ing Gunung [[Mahendra]] ing [[Medangkamulan]] (sapunika [[Gunung Lawu]]). [[Sang Hyang Guru]] punika nyiptakaken 2 Gong kangge ngundang [[arwah]] [[dewa-dewa]], lajeng saged kasusun set gamelan.
Gamelan ing jaman rumiyin dipundamel saking watu, wit-witan, tulang kewan. Nalika ing jaman [[modern]] sapunika, piranti gamelan dipunriptakaken kanthi nglampahi [[proses]] industri, ingkang bahanipun werni-werni. Gamelan saged dipundamel saking [[timah putih (Sn)]] lan [[tembaga (Cu)]], ugi saged dipundamel saking [[kuningan]], [[singen]], utawa [[Wesi]].