Universitas Léiden: Béda antara owahan

2.262 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
gabung isi
c (TracySurya mindhahaken kaca Universitas Leiden dhumateng Univèrsitas Leiden: diakritik)
(gabung isi)
{{Infobox University
{{gabung|Univèrsitas Leiden}}
|name = Leiden University
'''Univèrsitas Leiden''' ([[basa Walanda]] ''Universiteit Leiden'' utawa sadurungé ''Rijksuniversiteit Leiden''; "Univèrsitas Negeri Leiden") iku sawijining univèrsitas sing papané ana ing kutha [[Leiden]], [[Walanda]]. Univèrsitas iki sing tuwa dhéwé ing Walanda lan didegaké ing taun [[1575]]. Sajatiné univèrsitas sing tuwa dhéwé iku Universitas Leuven ([[1425]]), nanging saiki papané wis ora ing Walanda manèh nanging ing [[Belgia]]. Univèrsitas Leiden didegaké déning Pangéran Willem van Oranje, pemimpin pambalélan Walanda nalika [[Perang 80 Taun]] nglawan [[Spanyol]]. Miturut tradhisi univèrsitas iki didegaké ing tanggal [[8 Februari]] [[1575]] sawisé kutha Leiden sing wis dikupeng wadya-bala Spanyol sawetara wanci bisa dibébasaké. Banjur jiwa kapahlawanan wong-wong Leiden arep diparingi anugrah. Para pedunung iki diwèhi rong pilihan: univèrsitas ing kutha Leiden utawa ora mbayar pajeg sawetara wanci. Para pedunung jaré banjur milih pilihan kapisan.
|native_name = Universiteit Leiden
|latin_name = Academia Lugduno Batava
|image_name = Seal_Leiden_University.jpg
|image_size = 200px
|motto = Praesidium Libertatis (Bastion of Freedom)
|established = 1575
|type = [[Public university|Public]]
|rector = Paul van der Heijden
|city = [[Leiden]]
|country = [[Belanda]]
|students = 18,026
|faculty = 3,973
|nobel_laureates= [[Heike Kamerlingh Onnes]],<br />[[Hendrik Lorentz]],<br />[[Pieter Zeeman]],<br />[[Willem Einthoven]]
|website = [http://www.leiden.edu/ www.leiden.edu]
}}
'''Univèrsitas Leiden''' ([[basa Walanda]] '':Universiteit Leiden'' utawa sadurungé ''Rijksuniversiteit Leiden''; "Univèrsitas Negeri Leiden") iku sawijining univèrsitas sing papané ana ing [[kutha]] [[Leiden]], [[Walanda]]. [[Univèrsitas]] iki sing tuwa dhéwé ing Walanda lan didegaké ing [[taun]] [[1575]]. Sajatiné univèrsitas sing tuwa dhéwé iku [[Universitas Leuven]] ([[1425]]), nanging saiki papané wis ora ing Walanda manèh nanging ing [[Belgia]]. Univèrsitas Leiden didegaké déning [[Pangéran Willem van Oranje]], pemimpin pambalélan Walanda nalika [[Perang 80 Taun]] nglawan [[Spanyol]]. Miturut tradhisi univèrsitas iki didegaké ing tanggal [[8 [[Februari]] [[1575]] sawisé kutha Leiden sing wis dikupeng wadya-bala Spanyol sawetara wanci bisa dibébasaké. Banjur jiwa kapahlawanan wong-wong Leiden arep diparingi anugrah. Para pedunung iki diwèhi rong pilihan: univèrsitas ing kutha Leiden utawa ora mbayar pajeg sawetara wanci. Para pedunung jaré banjur milih pilihan kapisan.
 
Taun [[2005]], ndhuweni 17.251 mahasiswa kang sinau ing saga fakultas utama kang ana ing Univèrsitas Leiden:
* [[Matématika]] lan [[Ilmu alam|Ilmu Alam]]
* [[Filsafat]]
* [[Sastra]]
* [[Hukum]]
* [[Teologi]]
* [[Arkéologi]]
* [[Ilmu Sosial]] lan Tata Krama
* [[Kedhokteran]]
* Seni Panggung lan Kreatif
 
[[Motto]] Universitas Leiden yaiku ''Praesidium Libertatis''.
 
== Tokoh-tokoh misuwur kang kuliah ing Univèrsitas Leiden ==
[[Gambar:Leiden-Universiteitsbibliotheek.jpg|thumb|Gedung Perpustakaan [http://library.leiden.edu]]]
* Ratu-ratu Walanda:
** [[Wilhelmina saka Walanda|Wilhelmina]]
** [[Juliana saka Walanda|Juliana]]
** [[Beatrix saka Walanda|Beatrix]]
* Pangeran [[Willem-Alexander saka Walanda|Willem-Alexander]]
* [[John Quincy Adams]], [[Presidhén Amérika Sarékat]] ka-6
* [[Jouke de Vries]]
 
==Kerja bareng déning Hindia-Walanda utawa Indonésia==
* [[Achmad Soebardjo]], Mentri Luar Negeri Indonésia
* [[Snouck Hurgronje]], orientalis
* [[Prof. Dr. Yus Rusyana]] Guru Besar Linguistik Univèrsitas Pendhidhikan Indonésia lan Sastrawan Sunda
* [[Theodoor Gautier Thomas Pigeaud]], pakar [[sastra Jawa]]
* [[Soetan Sjahrir]] (ora lulus)
* [[Poerbatjaraka]], budayawan lan pakar sastra Jawa
* [[Prijono]], Mentri Pendhidhikan Indonésia
* [[Johannes Jacobus Ras]], budayawan dan pakar sastra Jawa
* [[Bernard Arps]], budayawan lan pakar sastra Jawa
* [[Tjan Tjoe Siem]], budayawan lan pakar sastra Jawa
* [[P.J. Zoetmulder]], budayawan lan pakar sastra Jawa
* Sri Sultan [[Hamengkubuwono IX]], Gubernur [[Yogyakarta]]
* Sri Paduka [[Mangkunagara VII]]
 
== Pranala jaba ==
* {{nl}} [http://www.leidenuniv.nl Situs resmi]
 
{{Coimbra Group}}
{{universitas-stub}}
 
[[Kategori:Pawiyatan luhur ing Walanda]]
[[Kategori:Universitas ing Walanda]]
 
8.252

besutan