Kéblat: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 45 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q175047 (translate me))
 
== Sajarah ==
Wiwitané, kiblat kuwi tumuju menyang [[Yerusalem]]. Miturut [[Ibnu Katsir]],<ref>{{ar}}[[Ibnu Katsir]]. ''Tafsir Ibnu Katsir'', Tafsir Surat al-Baqarah.</ref> Rasulullah SAW lan para sahabat shalat madhep arah [[Mesjid Al Aqsa]]. Nanging, Rasulullah luwih seneng shalat ngadhep kiblaté Nabi Ibrahim, yaiku Ka'bah. Mulané beliau asring shalat ing antara 2 pojok [[Ka'bah]] saéngga [[Ka'bah]] dumunung ana ing antara panjenengané lan [[Mesjid Al-Aqsa]]. Kanthi tumindak mangkono beliau shalat sekaligus ngadhep [[Ka'bah]] lan [[Mesjid Al Aqsa]].
 
Sawisé hijrah menyang [[Madinah]], cara mangkono mau ora bisa mmanèh. Beliau shalat kanthi madhep [[Mesjid Al Aqsa|Baitul Maqdis]]. Beliau asring ndhangak ngentèni wahyu tumurun supaya [[Ka'bah]] didadèkaké kiblat shalat. Gusti Allah marengaké panyuwuné beliau lan mudhunaké ayat 144 Surat al-Baqarah:
Uga dicritakaké jroning sawijiné hadits riwayat [[Imam Bukhari]]:<ref>{{ar}}[[Imam Bukhari|Al-Bukhari]]. ''[[Shahih Bukhari]]'', hadits no. 41 ing ''Fath al-Bari''.</ref>
 
:Saka al-Bara bin Azib, yèn Nabi SAW pisanan tekan ing [[Madinah]] beliau mudhun ing dalemé kakek-kakek utawa paman-paman saka [[Anshar]]. Lan yèn beliau shalat ngadhep [[Mesjid Al-Aqsa]] nembelas utawa pitulas sasi. Lan beliau seneng kiblaté diowahi dadi ngadhep Baitullah. Lan shalat pisanan beliau kanthi ngadhep Baitullah yakuwi shalat Ashar bebarengan karo wong-wong kang mèlu [[makmum]]. Sawisé [[shalat]], sawijining wong lanang kang mèlu [[shalat]] bareng beliau lunga nuli ngliwati wong-wong ing sawijining [[mesjid]] kang lagi [[rukuk]]. Banjur dhèwèké celathu: "Aku ''bersaksi'' marang Allah, bener aku wis shalat bareng Rasulullah SAW kanthi ngadhep [[Mekkah]]." Wong-wong mau terus ngowahi arah shalaté madhep Baitullah. Lan wong-wong Yahudi lan Ahli Kitab seneng beliau shalat ngadhep [[Mesjid Al-Aqsa]]. Sawisé beliau mléngakaké rainé menyang [[Baitullah]], wong-wong mau ngingkari bab kuwi. Sakbeneré sawetara wong mati lan kaperjaya sakdurungé pindhahé arah kiblat, saéngga kita ora ngerti apa kang bakal kita kandhakké bab wong-wong mau. Banjur Allah kang Maha Tinggi mudhunaké ayat "lan Allah ora bakal nyia-nyiakaké imanmu" (al-Baqarah, 2:143).<ref name="Al-Qur'an"/>
 
Bab kuwi kadadéyan ing taun [[624]]. Kanthi tumuruné ayat mau, kiblat diganti dadi madhep menyang [[Ka'bah]] ing [[Mekkah]]. Saliyané arah shalat, kiblat uga minangka arah endhas kéwan kang disembelih, uga arah sirah jenazah kang disarèkaké.