Ambika: Béda antara owahan

33 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, +kat, diakritik
c (Bot: Migrating 12 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2044636 (translate me))
c (-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, +kat, diakritik)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:AMBIKA SOLO.jpg|thumb|right|300px|Ambika Solo]]
 
'''Ambika''' (अम्बिका) inggih punika putrinipun [[Kasya]], Raja [[Kasi]] kaliyan Ratu [[Wicitrawirya]] - Raja [[Hastinapura]]<ref name="internet1">[http://en.wikipedia.org/wiki/Ambika_%28Mahabharata%29], Dipun undhuh tanggal 29 September 2012.</ref><ref name="internet2">[http://id.wikipedia.org/wiki/Ambika], Dipun undhuh tanggal 29 September 2012.</ref><ref name="internet3">[http://www.wayangpedia.com/category/enziklopedia/a], Dipun undhuh tanggal 3 November 2012.</ref>. Ambika /a-mbi-ka/ minangka asma tiyang estrièstri, saking [[basa SansekertaSangskreta]] ingkang anggadhahi makna "ibu"<ref name="internet4">[http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Ambika], Dipun undhuh tanggal 3 November 2012.</ref>. Panjenenganipun dipun bektadipunbekta kanthi paksapeksa deningdéning [[Bisma]] saking [[Sayembara|swayamwara]], kados déné rayi-rayinipun ([[Amba]] saha [[Ambalika]])<ref name="internet1" />. Wosing swayamwara utawi sayembara punika Bisma nantang saha ngalahaken para raja kaliyan pangeranpangéran ingkang sampun sami kempal<ref name="internet2" /><ref name="internet3" />. Bisma maringaken Ambika, Amba lan Ambalika dhhumatengdhumateng Satyawati supados dipun garwa Wicitrawirya<ref name="internet1" /><ref name="internet2" /><ref name="internet3" />. Ananging Wicitrawirya sedaséda wonten ing yuswa enggalénggal saha sakderengipunsakdèrèngipun paring putra dhumateng Ambika<ref name="internet2" /><ref name="internet3" />.
 
Saksampunipun Wicitrawirya sedaséda, ibunipun Bisma, nun inggih Satyawati, paring panyuwun dhumateng Resi Weda Wyasa (Begawan Byasa) supados paring katurunan Dinasti Kuru. Kados denedéné ingkang dipun ajapdipunajap Satyawati, Sang Begawan paring setunggal putra dhumateng garwanipun Wicitrawirya punika<ref name="internet1" /><ref name="internet2" /><ref name="internet3" />.
 
Nalika Ambika pepanggihan kaliyan Byasa, panjenenganipun ajrih mirsani rupa saha badanipun Byasa ingkang netranipun kadosta murup. Kawontenan punika andadosaken Ambika nutup netranipun piyambak, boten waniwantun mbikak. Pramila putranipun ingkang asma [[Drestarastra]]-ramanipun para Korawa, miyosipun ''buta''wuta. Saksampunipun Drestrarastra miyos, Satyawati ndhawuhi Byasa supados pepanggihan kaliyan Ambika malih. Ananging Ambika boten purun rawuh, panjenenganipun malah ngirimakenngintunken ''pelayan'' supados nggantosaken Ambika. Pramila, ''pelayan'' punika miyoakenmiyosken Widura ingkang saklajengipun dipun asuh minangka rayinipun Drestrarastra lan Pandu<ref name="internet3" />.
 
Ambika anggenipunanggènipun ngagesang dumugi pikantuk wayah, nun inggih [[Pandhawa]] kaliyan [[Korawa]]. Nalika Pandu sedaséda, Satyawati ngajak Ambika supados sesarengan tindak wonten ing alas, kanggekanggé nilaraken kadonyan. Pangajap punika dipunsarujuki deningdéning Ambika. Saklajengipun, Satyawati, Ambika kaliyan Ambalika sesarengan tindak wonten ing alas, nilaraken Hastinapura<ref name="internet3" />.
 
==ReferensiRéferènsi==
<references />
 
 
[[Kategori:Paraga Wayang]][[Kategori:Paraga Mahabharata]]
[[Kategori:Paraga Mahabharata]]
[[Kategori:Artikel mawi basa krama]]
8.252

besutan