Istana Merdeka: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Het paleis van de gouverneur- generaal op het Koningsplein in Batavia TMnr 3728-795.jpg|thumb|300px|Litografi istana Rijswijk ing taun [[1880]]-an]]
'''Istana Merdéka''' yaiku papan resmi panggénan lan kantor [[Presiden Indonesia]] kang dumunung ing sakomplekssakomplèks karo '''[[Istana Negara]]''' lan '''[[Bina Graha]]'''. Istana Merdéka madhep [[Monumen Nasional (Monas)|Taman Monumen Nasional (Monas)]] Jalan Medan Merdeka Utara, [[Jakarta]].
 
Istana kang ambané 2.400 m² dibangun nalika jaman pamrintahan Gubernur JenderalJènderal J.W. van Lansberge taun [[1873]] ing kaveling kang isih sapanggonan karo [[Istana Rijswijk]]. Ing pisanan, Istana Merdéka ajejuluk '''Istana Gambir'''. Istana kang diarsitekidiarsitèki déning Drossaers ing wiwitan jaman pamrintahan Republik Indonesia (RI) tau dadi saksi sajarah penandatanganan naskah pengakuan kedaulatan RepublikRèpublik IndonesiaIndonèsia Serikat (RIS) déning PemerintahPamrintah [[Walanda]] tanggal [[27 Desember]] [[1949]]. Nalika kuwi RI diwakili déning [[Hamengkubuwana IX|Sri Sultan Hamengkubuwono IX]], déné kraton Walanda diwakili [[A.H.J. Lovink]], wakil tinggi mahkota Walanda ing IndonesiaIndonèsia.
 
Nalika upacara kang ''mengharukan'' kuwi, géndera Walanda dimudhunaké lan gendéra IndonésiaIndonèsia diunggahaké mendhuwur. Atusan ewuèwu wong ngebaki lapangan lan andha-andha gedhung Istana kanthi meneng kaya patung banjur mbrambang nalika gendéra Abang Putih diunggahaké. Nanging, nalika gendéra Abang Putih wis tekan dhuwur, kabeh wong padha bungah, banjur keprungu swara: Merdeka! Merdeka! Wiwit kuwi Istana Gambir dijenengi Istana Merdeka.
 
Sedina sawisé pengakuan kedaulatan déning kraton [[Walanda]], tanggal [[28 Desember]] [[1949]] Presidhén [[Soekarno]] sakeluarga teka saka [[Yogyakarta]] lan kaping pisanan kuwi manggoni Istana Merdeka. Pengetan Dina Proklamasi Kamardhikan Indonesia [[17 Agustus]] ing Istana Merdeka kaping pisanan dianakaké ing taun [[1950]]. Saliyané Presidhén Sukarno, kang manggoni Istana iki yaiku Presidhén [[Abdurrahman Wahid]] lan Presidhén [[Susilo Bambang Yudhoyono]].
4.487

besutan