Sisingamangaraja XII: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Sisingamangaraja XII''' yaiku salah sijining pahlawan [[Indonesia]]. '''Sisingamangaraja XII''' ({{lahirmati|Bakara|18|2|1845|Dairi|17|6|1907}}) yaiku [[raja]] ing negeri [[Toba]], [[Sumatera Utara]], pawongan sing perang nglawan [[Belanda]], banjur diangkat dening pamrintah [[Indonesia]] minangka [[Pahlawan Nasional Indonesia]] wiwit tanggal [[9 November]] [[1961]] miturut SK Presiden RI No 590/1961. Sabanjure sisarekake ing [[Tarutung]], banjur dipindhahake menyang [[Soposurung, Balige]] ing taun [[1953]]. <ref name="Sidjabat"/>
{{Kembangkan}}
'''Sisingamangaraja XII''' yaiku salah sijining pahlawan [[Indonesia]]. '''Sisingamangaraja XII''' ({{lahirmati|Bakara|18|2|1845|Dairi|17|6|1907}}) yaiku [[raja]] ing negeri [[Toba]], [[Sumatera Utara]], pawongan sing perang nglawan [[Belanda]], banjur diangkat dening pamrintah [[Indonesia]] minangka [[Pahlawan Nasional Indonesia]] wiwit tanggal [[9 November]] [[1961]] miturut SK Presiden RI No 590/1961. Sabanjure sisarekake ing [[Tarutung]], banjur dipindhahake menyang [[Soposurung, Balige]] ing taun [[1953]].
 
Jeneng cilik Sisingamangaraja XII yaiku '''Patuan Bosar''', banjur diwenehi gelar '''Ompu Pulo Batu'''. Dheweke uga dikenal kanthi sesebutan ''Patuan Bosar Ompu Pulo Batu''. Sisingamangaraja dadi raja ing taun [[1876]] nggantikake bapake kang asmane Ompu Sohahuaon. Sisingamaraja uga disebut ''[[raja]] [[imam]]''. Penobatan Sisingamangaraja XII dadi maharaja ingnegeri Toba bebarengan karo diwiwitine ''open door policy'' (''politik pintu terbuka'') [[Belanda]] nalika ngreksa modal asing kang katindakake ing [[Hindia-Belanda]]. Sisingamangaraja uga ora gelem napak asmani ''Korte Verklaring'' (''perjanjian pendek'') ing [[Sumatera]] ing [[Kesultanan Aceh]] lan [[Toba]], nalika kerajaan iki mbukak hubungan dagang marang negara-negara Eropa liyane. Nanging Belanda uga ngupayakake mainake monopolin ing kerajaan kuwi. Politik kang beda iki ndadekake [[Perang Tapanuli]] kang suwi nganti tekan puluhan tahun.
4.487

besutan