Transformator: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (8) using AWB
c (→‎Delengan Uga: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link GA|de}} using AWB (10903))
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (8) using AWB)
[[File:Polemount-singlephase-closeup.jpg|thumb|150px|Transfomator]]
'''Transformator''' utawa yah yaikuya iku alat kang digunakaké kanggo ngunggahaké utawa midunaké tegangan bolak-balik ([[AC]]).<ref name="internet1">[http://soerya.surabaya.go.id/AuP/e-DU.KONTEN/edukasi.net/SMP/Fisika/Transformator/ SMP FISIKA Transformator], Kaunduh 18/10/12.</ref> Transformator kasusun saka 3 komponèn yaikuya iku: [[Kumparan]] pertama (primer) kang fungsiné minangka input, Kumparan kapindo (skundèr) kang funsiné minangka ''output'' lan inti wesi kang fungsiné minangka nguwataké médan magnèt kang dikasilaké.<ref name="internet1" />
Tranformator kasusun déning [[inti]] wesi, [[kumparan primer]], lan [[kumparan sekunder]]. Pengertian transformator nduwèni 2 [[terminal]] yaikuya iku, [[terminal imput]] ana ing kumparan primer, lan [[kumparan output]] ana ing kumparan sekunder. Kanti trnsformator, [[generator]] ([[380 volt]]), saluran [[transmisi]] ([[150 volt]]) isa kerja bebarengan ing [[teganggan]] kang béda.
wujud dasar saka pengertian transformator yaikuya iku sepasang pucuk kang bagéyan [[primer]] lan sepasang pucuk ing bagéyan [[sekunder]]. Bagéyan primer lan sekunder arupa [[lilitan kawat email]] kang ora sinanmbungan sacara [[elastis]]. Kaloro lilitan kawat iki dililitaké ing salh sijiné inti kang dijenengi [[trafo]]. Biasané inti pengertian transformator kasebut saka [[lempengan]] wesi kang disusun dadi siji kang mbentuk teras wesi. Wondéné trafo [[frekuensi]] dhuwur digunakaké ing rangkaian radio kang gunakaké [[inti ferit]].<ref name="internet1" />
 
==Macem-macem Transformator==
[[Gambar:Transformer-hightolow_smaller.jpg|thumb|200px|Transformator step-down]]
#[[Transformator step down]] digunakaké ing rangkaian [[elektronik]] kang tegangane endek.<ref name="internet2">[http://komponenelektronika.net/pengertian-transformator.htm Pengertian Transformator], (Kaunduh 19/10/12) .</ref> Trafo jenis iki ing bagéyan primer dihubungké karo tegangan [[AC]] kayata [[220 volt]] mangka ing bagéyan sekunder bakal ngetokaké tegangan kang luwih endèk.<ref name="internet2"/>
#[[Transformator step up]] yaikuya iku walikané saka transformator ''step down'' kang digunakaké kanggo ngunggahaké [[tegangan listrik]] AC. Conto saka panggunaan ''transformator step up'' yiku ing rangkaian ''emergency light'' utawa [[lampu darurat]] kang empan nalika [[PLN]] mati lan [[UPS]] ing [[PC]]. Prinsip kerja tranformator ing tegangan [[DC]] (searah) kang asalé saka [[battery]] diubah dadi tegangan ''AC'' [[bolak-balik]] banjur diunggahaké dadi [[220 volt]] déning trafo sahingga isa empan ing wektu lampu utawa''PC'' nalika ''PLN'' mati.<ref name="internet2"/>
#Jenis-jenis transformator kang liya yaikuya iku [[trafo OT]] (''Output Trafo'') lan [[IT]] (''Input Trafo''). Trafo jenis iki akèh digunakaké ing peralatan [[audio]].<ref name="internet2"/>
 
== Hubungan Primer-Sekunder ==
[[Gambar:transformator_scheme_ru.svg|transformator_scheme_rutransformator scheme ru.svg]]
[[Gambar:Transformer Flux.svg|thumb|right|250px|Fluks ing transformator]] Rumus kanggo fluks magnet kang ditimbulaké lilitan primer yaikuya iku <math>\delta\phi=\epsilon\times\delta\,t</math> lan rumus kanggo GGL induksi kang kadadéan ing lilitan sekundèr yaikuya iku <math>\epsilon=N\frac{\delta\phi}{\delta\,t}</math>.
Amerga kaloroné kumparan dihubungaké karo fluks kang padha, mangka
<math>\frac{\delta\phi}{\delta\,t}=\frac{V_p}{N_p}=\frac{V_s}{N_s}</math>
18.000

besutan