Tuduhaké menu pokok

Momèntum sajeroning mékanika klasikBesut

Ing mékanika klasik, momèntum (dilambangaké P) didhéfinisi minangka asil ping-pingan antarané massa karo kacepatan, saéngga ngasilaké vektor.[2]

Momèntum siji barang (P) sing duwé massa m lan obah kanthi kacepetan v didhéfinisi minangka [2]::

 [2]

Massa wujud besaran skalar, déné kacepetan wujud besaran vektor.[2] Asil ping-pingan antara besaran skalar karo besaran vektor bakal ngasilaké besaran vektor.[2] Dadi, momèntum iku wujud besaran vektor.[2]

Hukum Kekekalan MomèntumBesut

Padha karo ènèrgi, sajeroning kondhisi tinamtu, momèntum siji sistem bakal kekal (abadi) utawa ora owah.[2] Kanggo njlèntrèhaké bab iki dipigunakaké konsép Pusat Massa.[2] Umpamané yèn ana siji sistem sing dumadi saka sawatara barang kanthi massa   obah kanthi kacepetan saben barang  , mula kacepetan pusat massa sistem mau ya iku[2]:

 [2]

Lan yèn sistem mau obah kanthi dicepetaké kanthi percepatan saben barang  , mula percepatan pusat massa sistem mau ya iku [2]:

 [2]

Saiki yèn barang-barang mau diwènèhi gaya  , mula saben barang mau duwé percepatan[2]:

 [2]

Saéngg percepatan pusat massa sistem bisa dinyatakaké minangka[2]:

 [2]

Notasi   minangka notasi sing nyatakaké résultan gaya sing ana ing sistem mau.[2] Yèn résultan gaya sing ana ing sistem ajiné nul ( ), mula sistem mau ora dicepetaké ( ).[2] Yèn sistem ora dicepetaké, tegesé sistem mau kacepetan pusat massa sistem konstan ( ). Dadi bisa disimpulaké yèn [2]:

 [2]

Notasi ing dhuwur minangka notasi saka hukum kakekalan momėntum.[2] Dadi total momėntum siji sistem tansah kekal mung yèn résultan gaya sing ana ing sistem kaebut ajinė nul.[2]

Pranala njabaBesut

Cathetan sukuBesut