Parasétamol

sawijining obat kanggo nambani awak panas, nyeri lan mumet

Parasétamol utawa Acetaminophen ya iku sawijining obat kang kawentar kanggo nambani lara mumet, nyeri, lan awak panas. Obat iki kasedhiya maujud tablet 500 mg dan 600 mg, sirup, drop, suppositoria, lan infus. Obat iki makarya kanthi ngurangi zat penyebab peradhangan ya kuwi prostaglandin. Menawa kadhar prostaglandin ing awak mudhun, rasa nyeri ing awak uga luwih entheng.[8] Obat kang kalebu pepenthan analgesik lan antipiretik iki di dol bebas ing pasar. Iki bisa dikonsumsi wong dhiwasa lan bocah.

Jeneng sistematis (IUPAC)
N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide
N-(4-hydroxyphenyl)acetamide
Data klinis
Jeneng dagang Tylenol, Panadol, lain-lain[1]
AHFS/Drugs.com Monograph
MedlinePlus a681004
Data lisènsi US FDA:link
Kat. kehamilan A(AU) C(US) Tidak dites namun umumnya aman
Status hukum Unscheduled (AU) GSL (UK) OTC (US)
Rute By mouth, through the cheek, rectal, intravenous (IV)
Pharmacokinetic data
Bioavailabilitas 63–89%[2]:73
Roncèn protèin 10–25%[3]
Métabolisme Utama di hati[4]
Wektu paro 1–4 jam[4]
Èkskrèsi Urin (85–90%)[4]
Pangenal
Nomor CAS 103-90-2 ☒N
Kode ATC N02BE01
PubChem CID 1983
Ligan IUPHAR 5239
DrugBank DB00316
ChemSpider 1906Cithakan:Chemspidercite
UNII 362O9ITL9DCithakan:Fdacite
KEGG D00217 ☒N[kegg]
ChEBI CHEBI:46195 ☑Y
ChEMBL CHEMBL112 ☑Y
Data kimia
Formula C8H9NO2 
Massa mol. 151.163 g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
Data fisik
Kapadhetan 1.263 g/cm³
Titik lebur 169 °C (336 °F) [6][7]
Titik umub 420 °C (788 °F)
Kalarutan jroning banyu 7.21 g/kg (0 °C)[5]

8.21 g/kg (5 °C)[5]
9.44 g/kg (10 °C)[5]
10.97 g/kg (15 °C)[5]
12.78 g/kg (20 °C)[5]
~14 mg/mL (20 °C)

Cara nyimpen obatBesut

Obat iki prayogané disimpen ana ing hawa ruwang.[9] Obat iki diadohaké saka sunaring srengéngé langsung lan papan panggonan sing ampeg. Parasétamol aja didèlèh ing kolah utawa jedhing lan lemeri ès utamané ing freezer. Saben mèrék nduwéni paugeran anggoné nyimpen obat iki. Gatèkaké prèntah nyimpen ing wungkusé.

Parasétamol iki luwih becik diadohaké marang obat liya utamané sing ambuné sengak. Adohaké obat iki marang bocah cilik lan uga kewan klangenan. Aja mbuwang obat iki menyang pecerèn kolah. Sadurungé migunakaké Parasétamol, kudu ndeleng tanggal kadaluwarsa ing ana ing wungkusé. Menawa wis kliwat tanggal kadaluwarsa, luwih becik diguwak. Anggoné mbuwang iki ora kena sembrana.

Èfèk sampingBesut

Ana èfèk samping nalika migunakaké obat iki ya kuwi:

  • Lara weteng
  • Mukok
  • Ora napsu mangan
  • Gatel-gatel
  • Kekeselen
  • Kringeten
  • Kulit dadi kuning[10]

PustakaBesut

  1. "International Listings for Paracetamol". Retrieved 11 January 2016.
  2. Working Group of the Australian and New Zealand College of Anaesthetists and Faculty of Pain Medicine (2010). Macintyre, PE; Schug, SA; Scott, DA; Visser, EJ; Walker, SM (eds.). Acute Pain Management: Scientific Evidence (PDF) (3rd ed.). Melbourne, Australia: National Health and Medical Research Council. ISBN 9780977517459.
  3. "Tylenol, Tylenol Infants' Drops (acetaminophen) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more". Medscape Reference. WebMD. Retrieved 10 May 2014.
  4. a b c "Codapane Forte Paracetamol and codeine phosphate PRODUCT INFORMATION" (PDF). TGA eBusiness Services. Alphapharm Pty Limited. 29 April 2013. Retrieved 10 May 2014.
  5. a b c d e Granberg RA, Rasmuson AC (1999). "Solubility of paracetamol in pure solvents". Journal of Chemical & Engineering Data. 44 (6): 1391–95. doi:10.1021/je990124v.
  6. Karthikeyan, M.; Glen, R. C.; Bender, A. (2005). "General Melting Point Prediction Based on a Diverse Compound Data Set and Artificial Neural Networks". Journal of Chemical Information and Modeling. 45 (3): 581–590. doi:10.1021/ci0500132. PMID 15921448.
  7. "melting point data for paracetamol". Lxsrv7.oru.edu. Retrieved 19 March 2011.
  8. "Paracetamol (Acetaminophen)". Alodokter. 2014-10-13. Retrieved 2020-09-17.
  9. "Paracetamol (Parasetamol) : Fungsi, Dosis, Efek Samping, Cara Pakai". Hello Sehat (in Indonesia). 2017-05-26. Retrieved 2020-09-18.
  10. "Paracetamol Obat Apa? Panduan Fungsi, Dosis, Efek Samping, dan Kegunaannya". Good Doctor | Tips Kesehatan, Chat Dokter, Beli Obat Online (in Inggris). 2020-05-05. Retrieved 2020-09-18.