Paskibraka

Paskibraka ya iku cekakan saka ukara Pasukan Pengibar Bendera Pusaka kanthi tugas mligi ya iku ngibarke duplikat bendera pusaka nalika ana ing upacara peringatan proklamasi kemerdekaan Indonésia ing Pura Negara.[1] Anggotan paskibraka asalé saka pelajar Sekolah Lanjutan Tingkat Atas kelas 1 utawa kelas 2.[1] Penyeleksian anggotane dianakake sakiwa-tengené sasi April kanggo persiapan pengibaran bendera ana ing tanggal 17 Agustus.[1] Seleksi dilakokake ana ing tingkat wewengkon, provinsi, lan nasional.[1]

LambangBesut

Lambang saka organisasi paskibraka ya iku kembang teratai.[1]

  • telung lembang godhong kang ndhuwur: tegesé paskibra kudu bisa sinau, bekerja, lan berbakti.[1]
  • telung lembang godhong kang nyamping: tegesé pakibra kudu aktif, disiplin, lan bergembira.[1]

SajarahBesut

Gagasan Paskibraka lair nalika taun 1946, nalika iku kutha krajan Indonésia dipindahake menyang Yogyakarta.[2] Kanggo meringati HUT Proklamasi Kemerdekaan RI kang kaping 1, Présidhèn Soekarno mrintahkan salah siji ajudanne ya iku Mayor (Laut) Husein Mutahar, kanggo nyiapake pengibaran gendéra pusaka ana ing halaman Pura Gedung Agung Yogyakarta.[2]

Tahun 1967, Husein Mutahar diundang déning présidhèn kang wektu iku presidene ya iku Soekarno, kanggo ngurusi masalah pengibaran bendera pusaka.[2] Kang gumathok saka ide kaleksanane ing taun 1946 ing Yogyakarta, sateruse iku dhèwèké jabarake manèh formasi pengibaran dadi 3 kelompok kang jenenge padha karo jumlah anggotane, ya iku:[2]

  • Kelompok 17 / pengiring (pemandu),
  • Kelompok 8 / pembawa (inti),
  • Kelompok 45 / pengawal.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g Purna Paskibraka Indonésia - Jakarta Pusat (Dipuntingali tanggal 17 Juli 2011)
  2. a b c d e Sejarah Pembentukan Paskibraka (Dipuntingali tanggal 17 Juli 2011)