Tuduhaké menu pokok
Placozoa
Trichoplax adhaerens photograph.png
Trichoplax adhaerens, siji-sijiné anggota filum Placozoa
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Placozoa

Placozoa iku filum kéwan invertebrata sing duwé struktur setengi pisan saka kabèh kéwan. Kaé racaké diklasifikasikna dadi spésies tunggal, Trichoplax adhaerens, ana keragaman genetik sing cukup lan mungkin ana lewih sekang siji spésies karo morfologi sing padha.[1][2] Placozoa pertama kali ditemukan pada taun 1883 olèh ahli zoologi Jerman, Franz Eilhard Schulze (1840-1921)[3][4] dan sejak taun 1970-an kanthi lebih sistematis dianalisis olèh Karl Gottlieb Grell (1912-1994).[5] Takson iki urung duwé jeneng racaké (contoeh Porifera sing duwé jeneng racaké spons); jeneng ilmiaeh "kéwan datar".[6]

Ciri - CirinéBesut

Placozoa kur duwé siji anggota, Trichoplax anu kéwan cilik, dhapuré tipis diameteré 1 mm. Kaya Amoeba, kéwan iki ora duwé bentuk jelasé, pérangan ngisoré madan njeglong, lan pérangan ndhuwuré rata. Awaké dhéwé saka lapisan njaba epitel sing nglungkuri lembaran sel-sel stellata sing kaya mesenkim kéwan sing lewih kompleks. Sel-sel epitele duwé flagelum, sing dipigunakaké kanggo mlaku sing kaya cecek ana ing ngisor segara.

Pérangan ngisoré ngeleg partikel-partikel organik cilik kanggo panganan. Kéwan iki bereproduksi kanthi aseksual dengan ngetokna tunas.

Hubungan evolusionerBesut

 
Ilustrasi Dickinsonia, urung jelas golongané.

Oranana cathetan fosil sing teyeng dipastekaké saka placozoa, organisme sing dideleng sadulur filum iki iku Dickinsonia sing asalé saka jaman Prakambrium 550 juta taun.[7]

Ilmuwan nglasifikasikna kéwan kaya ana jaringané lan organ sing sing kur kéwan tingkat nduwur, sebab Placozoa sing ora duwé mau kéwan paling basal (utawa paling dhasar ana ing wit filogenetik). Nanging ora anané jaringan utawa organ teyeng baé amarga fitur iki dadi pokok, ilang ing génerasi selanjuté (contoeh chondrostei kaya iwak sturgeon saka balung rawan, nanging ilmuwan nglebokna ing golongan iwak balung atos, amarga kanthi sadulur lewih lewih perek katandhing iwak balung rawan kaya Pari lan Hiu; Iwak sturgeon kelangan prosès osifikasi/pengatosan balung sing diduwèni buyute), yèn klasifikasi dhasar ora ana jaringan utawa organ ora teyeng dipigunakaké dadi klad.

Placozoa angger disog ana ing pipir oyod wit filogenetik kéwan:

Animalia


Placozoa




Spons (Porifera)



Hewan ber-jaringan (Eumetazoa)




Ilmuwan sekiye nglasifikasikna Placozoa saka deret DNA ing genome; kasile Placozoa disogna ing spons lan eumetazoa, lan yèn ke déleng dadi kéwan paling cilik, lan udhu kéwan paling ngisor ing filogenetik.

Placozoa ora maning dianggep kéwan basal:

Animalia


Spons (Porifera)




Placozoa



Hewan ber-jaringan (Eumetazoa)




PréferensiBesut

  1. Voigt, O; Collins AG; Pearse VB; Pearse JS; Hadrys H; Ender A (23 November 2004).
  2. Eitel, Michael; Osigus, Hans-Jürgen; DeSalle, Rob; Schierwater, Bernd (2 April 2013).
  3. F. E. Schulze "Trichoplax adhaerens n. g., n. s."
  4. Barnes, Robert D. (1982).
  5. Grell, K. G. (1971).
  6. Rüdiger Wehner & Walter Gehring (June 2007).
  7. Sperling, Erik; Vinther, Jakob; Pisani, Davide; Peterson, Kevin (2008).