Rayap
Coptotermes formosanus shiraki USGov k8204-7.jpg
Rayap dalam sarang di bawah tanah
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukariota
Karajan: Animalia
Subkarajan: Metazoa
Filum: Artropoda
Klas: Serangga
Ordho: Isoptera
Brullé, 1832
Suku
Mastotermitidae
Kalotermitidae
Termopsidae
Hodotermitidae
Rhinotermitidae
Serritermitidae
Termitidae

Rayap ya iku gegremet sosial kulawarga bangsa Isoptera sing misuwur minangka hama wigati ing kauripan manungsa.[1] Rayap urip lan mangan ing kayu perabotan lan kerangka omah saéngga nimbulake kerugian ékonomi.[2] Rayap isih duwé kerabat karo bangsa semut gedhé rupané putih yèn wis manglar dadi laron utawa sulung uga mau gegremet sosial.[2].Ing basa Inggris, rayap dijenengi white ant amarga kemipripané karo semut.[2]

Jinising RayapBesut

Didelok saka panggon uripé rayap perusak kayu digolongké ing tipe-tipe:

  • Rayap wit
  • Rayap kayu lembab
  • Rayap kayu garing
  • Rayap subteran
  • Rayap lemah

Golongan sosial bangsa rayapBesut

Rayap urip sakjeroning koloni kang cacah brayate bisa maèwu-èwu jiwa. Saka wujud lan panggawéyané, warga rayap dipérang dadi:

Rayap RatuBesut

Rayap ratu cacahé siji saben koloni. Wujudé putih lemu, ora bisa mlaku lan panggawéyané mung ngendhog. Dadi, ratu rayap minangka ibuné kabèh rayap sak koloni.

LaronBesut

laron utawa sulung wi=ujudé rayap kang duwé suwiwi, bisa mabur lan sabanjuré yasa koloni anyar

GontèngBesut

Gonteng utawa rayap bala ya iku rayap kang duwé ukuran awak lan endas luwih gedhé tinimbang rayap lumrahé.

Rayap buruhBesut

Ya iku rayap lumrahé, kang duwé tugas kerja kanggo koloni, kalebu yasa susuh, golèk pangan lan glayani ratuné.

Pangendalen RayapBesut

Sawijining asil paneliten[3] mbuktikake yèn aplikasi NE efektif ngendalekake rayap tanah C.[2].\ curvignathus.Rayap lemah iku hama sing duwé spesifisitas habitat lan duwé sipat kang khas.[2] Koloni rayap yasa istanane ing jero lemah nganti jeroné sakcukupé, malah asring katon kokoh ing ndhuwur lemah.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. Anton Muhibuddin. 2001. Patogen Serangga di Sekitar Kita. Media Utama Press. Surabaya.
  2. a b c d e f www.rudyct.com
  3. Anton Muhibuddin. 2001. Patogen Serangga. Media Utama Press. Surabaya


Cithakan:Gegremet-stub