Tuduhaké menu pokok

Sergio Mattarella ( lair ing Palermo, Italia, 23 Juli 1941; umur 77 taun ) Yaiku politikus, hakim lan presiden-kapilih Italia . Panjenengané dadi Présidhèn Républik Italia kaping-12 sing ditunjuk tanggal 3 Februari 2015, ngganti Giorgio Napolitano. [1]Sadurunge, dheweke dadi anggota parlemen wiwit taun 1983 nganti 2008 . Dheweke uga njabat dadi Menteri Pendidikan Italia ing 1989-1990 lan Menteri Pertahanan Italia ing taun 1999 - 2001 . Ing taun 2011, dheweke dadi hakim konstitusional saka Provinsi Sisilia. Karir politiké wiwit taun 1983 liwat Partai Demokratis Kristen Italia.

Sergio Mattarella
OMRI OMCA
Presidente Sergio Mattarella.jpg
12th President of Italy
Wiwit linggih
3 February 2015
MahamantriMatteo Renzi
Paolo Gentiloni
Giuseppe Conte
Kang sadurungéGiorgio Napolitano
Judge of the Constitutional Court
Linggih
11 October 2011 – 2 February 2015
DitanggenahItalian Parliament
Minister of Defence
Linggih
22 December 1999 – 11 June 2001
MahamantriMassimo D'Alema
Giuliano Amato
Kang sadurungéCarlo Scognamiglio
Kang sawiséAntonio Martino
Deputy Prime Minister of Italy
Linggih
21 October 1998 – 22 December 1999
MahamantriMassimo D'Alema
Kang sadurungéWalter Veltroni
Kang sawiséGianfranco Fini
Minister of Public Education
Linggih
22 July 1989 – 27 July 1990
MahamantriGiulio Andreotti
Kang sadurungéGiovanni Galloni
Kang sawiséGerardo Bianco
Minister for Parliamentary Relations
Linggih
28 July 1987 – 22 July 1989
MahamantriGiovanni Goria
Ciriaco De Mita
Kang sadurungéGaetano Gifuni
Kang sawiséEgidio Sterpa
Member of the Chamber of Deputies
Linggih
12 July 1983 – 18 April 2008
ConstituencySicily (2006–08; 1983–2001)
Trentino-Alto Adige (2001–06)
Rerincèn dhiri
Lair (1941-07-23) 23 Juli 1941 (umur 78)
Palermo, Kingdom of Italy
BangsaItalian
Parté pulitikDC (Before 1994)
PPI (1994–2002)
DL (2002–2007)
PD (2007–2008)
Independent (2008–present)
SisihanMarisa Chiazzese (o. 2019; d. 2012)
Anak3 (including Laura)
PilungguhQuirinal Palace
AlmamaterSapienza University
Tandha tangan

BiyografiBesut

Sergio Mattarella lair ing Palermo saka kulawarga Sisilia. Bapake, Bernardo Mattarella, minangka anti fasis sing bebarengan karo Alcide De Gasperi lan sapérangan tokoh politik Katolik ngedegaké Partai Demokrat Kristen Italia. Bernardo Mattarella uga njabat dadi menteri. Sedhèrèkipun, Piersanti Mattarella, ugi dados politisi lan Présidhèn Sisilia wiwit 1978 dumugi piyambakipun séda ing taun 1980, nalika piyambakipun séda déning Mafia Sisilia.

Sergio Mattarella ngrampungake pendidikan ing hukum, Universitas Palermo, ing ngendi dheweke uga ngajar. Panjenenganipun mlebet politik sasampunipun mateni Piersanti sadherekipun dening Mafia. Karir parlemen diwiwiti taun 1983, nalika dheweke kapilih dadi Dewan Perwakilan Rakyat.

Karir pulitikBesut

1980-anBesut

Mattarella mlebu pulitik sawisé pembunuhan putrané, Piersanti dening Mafia. Karir parlemen diwiwiti taun 1983, nalika dheweke dipilih dadi anggota Dewan Perwakilan ing fraksi kiwa DC sing ndhukung perjanjian karo Partai Komunis Italia (PCI) sing dipimpin déning Enrico Berlinguer, sing disebut Historic Compromise . Taun sabanjuré dheweke dipasrahake dening Sekretaris Demokrat Kristen, Ciriaco De Mita, kanggo "ngresiki" faksi Sisilia saka partai saka kontrol Mafia, ing wektu nalika wong -wong kaurmatan Cosa Nostra kaya Salvo Lima lan Vito Ciancimino padha tokoh politik sing kuat.[2]Taun 1985 Mattarella mbantu pengacara muda Leoluca Orlando, sing kerja bareng karo kakangne Piersanti sajrone gubernur Sisilia, dadi Walikota Palermo sing anyar .

Mattarella diangkat dadi Menteri Urusan Parlemen ing negara-negara sing diketuai dening Perdhana Mentri Kristen Demokrat Giovanni Goria lan Ciriaco De Mita, lan ing taun 1989 dheweke dadi Menteri Pendidikan ing kabinet kaping enem Giulio Andreotti . Mattarella jumeneng saka jabatan, bebarengan karo menteri ing taun 1990, sawise parlemen Mammì Act, liberalisasi sektor media ing Italia, sing dianggep minangka sih kanggo menteri media Silvio Berlusconi .

1990-anBesut

 
Sergio Mattarella taun 1994

aun 1990 Mattarella diangkat dadi Wakil Sekretaris Demokrasi Kristen. Dheweke ninggalake jabatan kasebut rong taun sawisé dadi direktur Il Popolo, koran resmi partai. Sawisé referendum Italia taun 1993 dhèwèké nyithak undang-undang pemilu anyar sing dijuluki Mattarellum[3]. Ing taun 1994, nalika demokrasi Kristen dibubarake nalika skandal korupsi Tangentopoli, dheweke mbantu ketemu Partai Rakyat Italia (PPI), bebarengan karo pimpinan pisanane Mino Martinazzoli lan mantan Demokrat Kristen. Ing pemilihan umum 1994 (ing pawongan sing diadegake PPI saiki kurang apik) Martinazzoli bali maneh menyang Dewan Perwakilan. Dheweké dhéwé metu saka perselisihan internal sawisé pemilihan pimpinan partai anyar, Rocco Buttiglione, sing kepengin ngarahake Partai Rakyat Italia marang aliansi pemilu karo Forza Italia Berlusconi. Sasampuning janjian Buttiglione, Mattarella mundur minangka direktur Il Popolo babagan oposisi kawicaksanan kasebut.[4]

Mattarella minangka salah siji panyengkuyung pisanan saka ekonom Romo Prodi ing kepala koalisi tengah-tengah sing dikenal minangka The Olive Tree ( L'Ulivo ) ing pemilihan umum taun 1996 . Sasampunipun menang pilihan raya ing tengah-tengah, Mattarella njabat minangka Presiden parlemen PPI. Sasampunipun kalih taun salajengipun, nalika Pamrentahan Prodi kapisan kasebat, Mattarella dipunangkat dados Wakil Perdana Menteri lan Menteri Pertahanan ing pamaréntahan Massimo D'Alema, pimpinan Demokrat Left (DS). Minangka Menteri Pertahanan, dheweke ndhukung Intervensi NATO ing Yugoslavia nglawan Presiden Serbia Slobodan Milošević ; dheweke uga nyetujoni reformasi Pasukan Angkatan Udhara Italia sing mbubarake conscription . Sawisé mundur saka D'Alema ing taun 2000, Mattarella njabat dadi Menteri Pertahanan ing pamaréntahan Giuliano Amato .

2000-anBesut

 
Mattarella karo sekertaris pertahanan U.S William Cohen ing maret 2000

Ing Oktober 2000, PPI gabung karo partai-partai tengah liyane kanggo mbentuk aliansi sing disebut Daisy (DL), salajengipun kanggo gabung dadi partai tunggal ing Maret 2002. Mattarella kapilih maneh dadi Parlemen Italia ing pemilihan umum taun 2001 lan 2006, ngadeg minangka calon Daisy ing rong koalisi kiwa tengah - The Olive Tree and the Union ( L'Unione ).

Ing 2007, ana salah siji wong kang ngedegaké Partai Demokrat (PD), a tarub amba party tengah-kiwa kawangun saka panggabungan kiwa-swiwi lan centrist pihak kang wis part of Olive Tree, kalebu The Daisy lan Demokrat saka ing Kiri (pewaris Partai Komunis Italia).[5]

Tanggal 5 Oktober 2011 dheweke kapilih dening Parlemen Italia kanthi 572 suara kanggo dadi hakim Konstitusi . Dheweke ditudhuh tanggal 11 Oktober 2011. Panjenengané njabat nganti sumpah jabatan minangka Présidhén Republik Italia.[6]



FotoBesut

RujukanBesut

  1. Artikel:"Sergio Mattarella Terpilih Menjadi Presiden Italia" di Okezone.com
  2. Messina, Sebastiano (29 January 2015). "Sergio Mattarella: dalla morte di Piersanti al no sulla Mammì, una carriera con la schiena dritta". Repubblica.it. 
  3. "È il Mattarellum il piano B del governo - Corriere.it". Corriere della Sera. 
  4. Credazzi, Guido (2 August 1994). "Mancino: non saro' capogruppo, e Mattarella lascia il 'Popolo'". Corriere della Sera (ing basa Italian). Diarsip saka sing asli ing 2 February 2015. Dijupuk 2 February 2015. 
  5. Cedrone, Giovanni (30 January 2015). "Sergio Mattarella, 35 anni di politica all'insegna della riservatezza". La Repubblica (ing basa Italian). Dijupuk 31 January 2015. 
  6. "The Constitutional Court: Composition of the Court". Constitutional Court of Italy. Dijupuk 30 January 2015. 

Pranala NjabaBesut

Cithakan:S-legal
Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Gaetano Gifuni
Minister for Parliamentary Affairs
1987–1989
Kang sawisé
Egidio Sterpa
Kang sadurungé
Giovanni Galloni
Minister of Education
1989–1990
Kang sawisé
Gerardo Bianco
Kang sadurungé
Walter Veltroni
Deputy Prime Minister of Italy
1998–1999
Lowong
Title next held by
Gianfranco Fini
Kang sadurungé
Carlo Scognamiglio
Minister of Defence
1999–2001
Kang sawisé
Antonio Martino
Kang sadurungé
Giorgio Napolitano
President of Italy
2015–present
Isih njabat
Kang sadurungé
Ugo De Siervo
Judge of the Constitutional Court
2011–2015
Kang sawisé
Augusto Barbera
Urutan protokoler
First Order of precedence of Italy
as President
Kang sawisé
Maria Elisabetta Alberti Casellati
as President of the Senate