Simpanse

Simpanse ( Pan troglodytes ), uga dikenal minangka simpanse umum, simpanse kuat, utawa mung simpanse, minangka spesies kera gedhe sing asale saka alas lan savannah ing tropis Afrika . Nduwe papat subspesial sing dikonfirmasi lan subspesies sing kaping lima sing diusulake. Simpanse lan bonobo sing ana gandhengane (kadang diarani "simpanse pygmy") diklasifikasikake ing genus Pan . Bukti saka fosil lan urutan DNA nuduhake manawa Pan minangka takson kanggo garis keturunan manungsa lan minangka sedulur sing paling cedhak karo manungsa .

Infobox spesiesSimpanse
Pan troglodytes
Pan troglodytes (male).jpg
Rekaman Pertal
Data Pertal
Masa kehamilan Pertal 225 Dina
Status konsèrvasi
Spesies jroning bebaya cures
IUCN item=
Takson
OrdoPrimates ·
UpaordoHaplorrhini ·
InfraordoSimiiformes ·
ParvorderCatarrhini ·
SuperfamiliHominoidea ·
KulawargaHominidae ·
UpafamiliHomininae ·
TribusHominini ·
UpatribusPanina ·
GenusPan ·
SpesiesPan troglodytes
Masalah skrip: Fungsi "linkWithParentLabel" ora ana.
Tata nama Pertal
Protonim Pertal Simia troglodytes Simia troglodytes
Distribusi
Pan troglodytes area.png
Modifica les dades a Wikidata

Simpanse ditutupi rambut ireng sing kasar, nanging pasuryan tanpa driji, driji, driji sikil, telapak tangan, lan telapak sikil. Ukurane luwih gedhe lan luwih kuat tinimbang bonobo, bobote 40–70 kg (88–154 lb) kanggo pria lan 27–50 kg (60–110 lb) kanggo wanita lan udakara 100 to 150 cm (3 ft 3 in to 4 ft 11 in) . Periode kehamilane yaiku wolung wulan. Bayi kasebut wis disapih udakara telung taun, nanging biasane duwe hubungan sing raket karo ibune sajrone pirang-pirang taun. Simpanse urip ing klompok sing ukurane 15 nganti 150 anggota, sanajan ana wong sing plancong lan plancongan ing klompok sing luwih cilik sajrone awan. Spesies kasebut urip ing hirarki sing didominasi lanang, ing endi perselisihan umume diselesaikan tanpa mbutuhake kekerasan. Meh kabeh populasi simpanse wis direkam nggunakake alat, ngowahi teken, watu, suket lan godhong lan digunakake kanggo mburu lan entuk madu, rayap, semut, kacang lan banyu. Spesies kasebut uga ditemokake nggawe teken sing landhep kanggo tumbak mamalia cilik.

Simpanse didaftar ing Dhaptar Abang IUCN minangka spesies sing wis langka . Antarane 170.000 nganti 300.000 individu diramal ing jajaran kasebut. Ancaman paling gedhe kanggo simpanse yaiku kehilangan habitat, ngrusak, lan penyakit. Simpanse muncul ing budaya populer Kulon minangka tokoh badut stereotip, lan nampilake hiburan kayata pesta teh simpanse, tumindak sirkus lan pertunjukan panggung. Kadhangkala dijaga minangka kewan kewan, sanajan kekuwatane lan agresivitas nggawe dheweke mbebayani ing peran iki. Sawetara atusan disimpen ing laboratorium kanggo riset, utamane ing Amerika. Akeh upaya kanggo mulang basa kayata American Sign Language menyang simpanse, kanthi sukses winates.


Ibu karo bocah enom sing mangan woh Ficus ing Taman Nasional Kibale, Uganda
Simpanse dijenengi "Gregoire" tanggal 9 Desember 2006, lair ing taun 1944 (papan perlindungan Jane Goodall Tchimpounga, Republik Kongo )