Skrotum iku kantung (dumadi saka kulit lan otot) kang mbungkus testis utawa buah zakar. Skrotum dumunung antarané penis lan anus sarta ing angarepé perineum. Ing organ wanita, pérangan iki sarupa karo labia mayora.

Skrotum (pambungkus testis)
Skrotum

Ing skrotum manungsa lan sawatara mamalia bisa dumunung rambut pubis. Rambut pubis wiwit tuwuh nalika mangsa pubertas.

FungsiBesut

Tugas skrotum yakuwi njaga suhu testis supaya tetep optimal ya iku sangisoré suhu awak. Sajeroning manungsa, suhu testis watara 34 °C. Pangaturan suhu diayahi kanthi ngengengaké utawa ngendhokaké skrotum, saéngga testis bisa obah nyedhak utawa ngadohi awak. Testis bakal diangkat nyedhaki awak ing suhu adhem lan ngadohi awak ing suhu panas.

KaséhatanBesut

Sawetara masalah kaséhatan ing skrotum kang perlu diwigatèkaké:

  • tuwuhing massa sajeroning skrotum
  • hernia inguinalis (usus mudhun sajeroning skrotum)
  • infèksi