Skrotum

Skrotum iku kantung (dumadi saka kulit lan otot) kang mbungkus testis utawa buah zakar. Skrotum dumunung antarané penis lan anus sarta ing angarepé perineum. Ing organ wanita, pérangan iki sarupa karo labia mayora.

Scrotum
HQ SAM ST2.jpg
Skrotum manungsa ing kahanan kendor (kiwa) lan kahanan tegang (tengen)
Rincian
PurwakaLabioscrotal folds
ArteriAnterior scrotal artery & Posterior scrotal artery
VenaTesticular vein
SarafPosterior scrotal nerves, Anterior scrotal nerves, genital branch of genitofemoral nerve, perineal branches of posterior femoral cutaneous nerve
Getah beningSuperficial inguinal lymph nodes
Pengenal
LatinScrotum
MeSHD012611
TA98A09.4.03.001
A09.4.03.004
TA23693
FMA18252
Terminologi anatomi
Skrotum (pambungkus testis)

Ing skrotum manungsa lan sawatara mamalia bisa dumunung rambut pubis. Rambut pubis wiwit tuwuh nalika mangsa pubertas.

FungsiBesut

Tugas skrotum yakuwi njaga suhu testis supaya tetep optimal yaiku sangisoré suhu awak. Sajeroning manungsa, suhu testis watara 34 °C. Pangaturan suhu diayahi kanthi ngengengaké utawa ngendhokaké skrotum, saéngga testis bisa obah nyedhak utawa ngadohi awak. Testis bakal diangkat nyedhaki awak ing suhu adhem lan ngadohi awak ing suhu panas.

KaséhatanBesut

Sawetara masalah kaséhatan ing skrotum kang perlu diwigatèkaké:

  • tuwuhing massa sajeroning skrotum
  • hernia inguinalis (usus mudhun sajeroning skrotum)
  • infèksi