Tabir surya

Sunscreen, uga dikenal minangka sunblock utawa lotion suntan, punika lotion, semprotan, gel, umpluk (kayata umpluk lotion ditambahi utawa ngalahake lotion), kelet utawa liyane topikal produk sing nyerap utawa nuduhake sawetara saka srengenge 's ultraviolet (UV) radiasi lan mula mbantu nglindhungi sunar srengenge . Nggunakake sunscreen sing rajin uga bisa mbantu alon utawa nyegah sawetara kerut, bintik-bintik peteng lan kulit kendur.

Sunscreen
Sunscreen on back under normal and UV light.jpg
Sunscreen on back under normal and UV light

Gumantung saka cara tumindak, sunscreens bisa diklasifikasikake dadi sunscreens fisik (yaiku, seng oksida lan titanium dioksida, sing tetep ana ing lumahing kulit lan utamane cacat.  lampu UV) utawa sunscreens kimia (yaiku saringan organik UV, sing nyerep sinar UV).


Organisasi medis kayata American Cancer Society nyaranake panggunaan tabir surya amarga bisa nyegah pencegahan karsinoma sel skuamosa . [1] Panggunaan sunscreens sing rutin uga bisa nyuda resiko melanoma . [2] Nanging, akeh sunscreens sing ora ngalangi radiasi UVA (UVA), nanging perlindungan saka UVA penting kanggo nyegah kanker kulit. [3]

Kanggo menehi indikasi sing luwih apik babagan kemampuan nglindhungi kanker kulit lan penyakit liyane sing ana gandhengane karo radiasi UVA (kayata fitofotodermatitis [4] ), dianjurake panggunaan sunscreens spektrum luas ( UVA / UVB ). [5]


Sunscreens dirancang kanggo tetep efektif ing kekuwatan asline nganti telung taun, lan khas regane diragukan sawise periode kasebut. Sawetara sunscreens kalebu tanggal kedaluwarsa - tanggal sing nuduhake manawa ora bisa diarepake maneh. [6]

Sunscreens umume dirating lan diwenehi label karo faktor proteksi srengenge (SPF) sing ngukur bagian cilik sinar UV sing ngasilake sunburn sing tekan kulit. Contone, "SPF 15" liya sing saka radiation kobong nganggo kulit liwat kekandelan dianjurake saka sunscreen. Sistem rating liyane nuduhake tingkat perlindungan saka radiasi UVA sing ora kobong.

Tabir surya mbantu nyegah srengenge, kayata iki, sing blister.
Rong foto sing nuduhake efek aplikasi sunscreens ing cahya sing bisa dideleng lan ing UVA. Foto ing sisih tengen dijupuk nganggo fotografi ultraviolet sakcepete sawise aplikasi sunscreen nganti setengah pasuryan.
Tabung lotion suntingan SPF 15

CathetanBesut

  1. "Skin Cancer - Skin Cancer Facts - Common Skin Cancer Types". www.cancer.org. Diarsip saka sing asli ing April 10, 2008.
  2. Levy, Stanley B (April 3, 2018). "Sunscreens and Photoprotection". Medscape. Dibukak ing August 10, 2018.
  3. "Prevention of immunosuppression by sunscreens in humans is unrelated to protection from erythema and dependent on protection from ultraviolet a in the face of constant ultraviolet B protection". The Journal of Investigative Dermatology. 121 (1): 184–90. July 2003. doi:10.1046/j.1523-1747.2003.12317.x. PMID 12839580.
  4. Baugh, William P (September 8, 2016). "Phytophotodermatitis". Medscape. Dibukak ing August 9, 2018.
  5. "Questions and Answers: FDA announces new requirements for over-the-counter (OTC) sunscreen products marketed in the U.S." 2011-06-23. Dibukak ing 2012-04-10.
  6. Gibson, Lawrence E. "Is sunscreen from last year still good? When does sunscreen expire?". Mayo Clinic.