Wewe Illustration.jpg

Wéwé gombèl (uga diarani éyang gombèl) iku memedi utawa dhemit ing kabudayan Jawa kang seneng nyolong bocah, nanging ora mbebayani. Bocah kang dicolong padatané bocah kang ditinggal lan dilirwakaké wong tuwané. Wéwé gombèl bakal medèni wong tuwaning bocah supaya éling lan opèn marang anaké. Yèn wis éling, wéwé gombèl banjur mulihaké anaké.[1]

Latar wuri mitosBesut

Manut critane, mitos Wewe Gombel dipitados digunakake kanggo medeni bocah-bocah supaya ora kluyuran ing wayah wengi. Ing jaman biyen, wanci peteng mbebayani amarga kewan ganas bisa mlebu ing desa ing wayah bengi. Mula, Wewe Gombel digawe kanggo nylametake saka wendhenan kasebut. Wewe Gombel biasane digambarake tokoh wanita tuwa sing wutuh nganggo dodo sing dawa lan nggantung. [2]

Jeneng Wewe Gombel kanthi katrangan umum kaya sing ditulis ing ndhuwur uga ora mung dadi woh-wohan semono wae, ana analisis logis salah sawijining wujud saka upadi wong (tatanan masyarakat primodial) kanggo nantang tumindak sing ngundang lelakon kang ala sing kadhangkala nglanggar wewaler. .Tuladha ne bocah sing kudu sinau ing wayah wengi utawa melumpuk karo kulawarga, nanging isih dolanan ing njaba omah lan tanpa disawang wong. Crita babagan anane turunan Wewe Gombel lan meh podo karo maneka tiyang sing dadi bagean saka kurban kasebut uga bisa menehi pangerten tambahan saka tokoh Wewe Gombel, banjur nyebar ing kabeh arah lan dikonsumsi dening akeh pihak. Kacariyos, Wewe Gombel asale saka bukit ing wilayah Gombel, Semarang. Jaman mbiyen, akeh wong sing tiwas ing gunung kasebut amarga pembantaian sajrone penjajahan Walanda.[butuh sitiran]

Deleng ugaBesut

  • Mitologi Jawa
  • Dhaptar Mitos Memedi ing Indonésia

CathetanBesut