Tuduhaké menu pokok
Wujud Zat

Dat ya iku barang sing duwé massa lan ana ing panggon. Dat kawujud 3, ya iku padhet, cuwèr, lan gas.[1] Wujud-wujud iki, duwé sipat utawa ciri-ciri seje-seje. Zat Padat, volum lan dhapuré tetep. Jarak antar partikel kerep. Contohe watu, wesi, kayu lan liya-liyané. Zat Cair, wujudé pada karo wujud wadahé, lan jarak antar partikelé longgar. Contohé, banyu, sirup, lenga lan liya-liyané. Zat gas iku volum lan wujudé kaya panggonané, jarak antar partikelé adoh. Contohé Hawa, oksigèn, hidrogèn, lan liya-liyané.[1]

Parubahan wujud zatBesut

Parubahan wujudé zat ana 2, kaya ta:

  1. Owah-owahan fisika ya iku parubahan sing sifaté ora tetep lan ora ngasilaké zat jinis anyar. Contoh: banyu dadi es, es dadi air
  2. Owah-owahan kimia ya iku parubahan sing sifaté tetep lan ngasilaké zat jinis anyar. Contoh: kayu dadi awu, puhung dadi tape puhung[1]

Parubahan wujud amarga partikel-partikel zat bébas obah lan dadikakè jarak anyar antar partikel.

  1. Zat kasusun saka partikel-partikel
  2. Partikel-partikel mésti ngélakoakè pérobahan gerak.
  3. Ana daya tarik antar partikel-partikel

Wujud PartikelBesut

 
Partikel Zat

Wujud partikel ing wujud zat ana 3, ya iku:

  1. Zat padat
  • Panggonanè: Cedhak
  • Susunannè: teratur
  • Gaya ikat: kuat
  • Obahe partikel: ora bébas, namung getar lan munyèr.
  1. Zat Cair
  • Letaknya: rodho cèdhak
  • Susunannya: ora teratur
  • Gaya ikatnya: ora kuat
  • Gerakannya: bébas, partikel-partikel bisa geser nanging ora keno adoh/ucul saka kelompokè
  1. Zat Gas
  • Letaknya: adoh
  • Susunannya: ora teratur
  • Gaya ikatnya: kurang kuat
  • Gerakannya: bébas, saéngga gas bisa ngebaki ruangan sing ana.

RéferènsiBesut

  1. a b c d Wujud Zat(Dipunundhuh tanggal 23 September 2012)

Pranala njabaBesut