Abolhassan Banisadr

Abol-hassan Banisadr ( Persia : ابوالحسن بنیصدر; lair ing Tehran, Iran, 22 Maret 1933; umur 86 taun ) minangka Présidhèn Iran pisanan wiwit Revolusi Iran 1979 lan jatoh Dinasti Pahlevi . Ing taun 1980 , dhèwèké mbentuk pamaréntahan koalisi kanggo nguwasani Iran. Masae dheweke ditandhani dening krisis marang Amerika Serikat lan serangan Irak marang Iran . Dheweke didakwakake tanggal 21 Juni 1981 dening parlemen Iran amarga gerakane nglawan para ulama, dheweke ndhelik lan pindah ing Prancis . neng Prancis, piyambakipun nerusake studi lan ngajar ing Sorbonne . Sekitar taun 1970, dheweke nulis sacara ekstensif ing bidang politik lan ekonomi. Banjur dhèwèké gabung karo Khomeini lan kondur menyang Iran tanggal 1 Februari 1979.

Abulhassan Banisadr
ابوالحسن بنی‌صدر
President of iran Abolhassan Banisadr.jpg
Presiden Banisadr pada tahun 1979 atau 1980
Presiden Iran ke-1
Linggih
4 Februari 1980 – 21 Juni 1981
MahamantriMohammad Ali Rajai
Pemimpin TertinggiRuhollah Khomeini
Kang sawiséMohammad Ali Rajai
Menteri Luar Negeri
Linggih
12 November 1979 – 29 November 1979
MahamantriMehdi Bazargan
Kang sadurungéEbrahim Yazdi
Kang sawiséSadegh Ghotbzadeh
Menteri Keuangan
Linggih
27 Februari 1979 – 12 November 1979
MahamantriMehdi Bazargan
Kang sadurungéAli Ardalan
Kang sawiséHossein Namazi
Rerincèn dhiri
Lair (1933-03-22) 22 Maret 1933 (umur 87)
Hamedan,[1] Iran
Parté pulitikIndependen
Gayutan pulitik liyaMujahidin Rakyat Iran (1981-1984)
SisihanOzra Banisadr
AgamaIslam Syi'ah
Tandha tangan
Sana jaringanAbolhassan Banisadr's Persian website


RujukanBesut