Tuduhaké menu pokok

Alaska iku praja ing Amérikah Sarékat. Miturut jembar wewengkon, Alaska dadi praja AS kang gedhé dhéwé, lan paling sugih sumber alam. Alaska ora kasambung karo wewengkon AS dharatan saéngga dadi wujud èksklaf.

State of Alaska
(cara Jawa: Praja Alaska)
Gendéra Alaska Sègel praja Alaska
Gendéra Sègel
Julukan: The Last Frontier
(cara Jawa: Rangkah Pamungkas)
Lagu praja: Alaska's Flag
(cara Jawa: Gendéra Alaska)
Petha Amérika Sarékat mawa Alaska kasentrong
Basa gunemanInggris 89.7%
Pribumi (Èskimo–Aléut lan Na-Déné) 5.2%
Spanyol 2.9%
Kutha krajanJuneau
Kutha paling gedhéAnchorage
WewengkonUrutan angka 1
 • Gunggung663.268 sq mi
(1.717.856 km2)
 • Amba2.261 miles (3.639 km)
 • Dawa1.420 miles (2.285 km)
 • % banyu13,77
 • Lintang51°20'N to 71°50'N
 • Bujur130°W tekan 172°E
Cacah jiwaUrutan angka 48
 • Gunggung738.432 (2015)[1]
 • Karapetan1,26/sq mi  (0,49/km2)
Urutan angka 50
 • Pangasilan somahan médhianUS$64.333 (angka 4)
Èlevasi
 • Titik paling dhuwurDenali (Gunung McKinley)[2]
20.310 ft (6190,5 m)
 • Rerata1900 ft  (580 m)
 • Titik paling isorlumahing segara
Sadurungé dadi prajaLaladan Alaska
Panampa ing Sarékat3 Januari 1959 (angka 49)
GupernurBill Walker (I)
Gupernur LitnanByron Mallott (D)
Bebadan pranatanBebadan Pranatan Alaska
 • Paheman luhurSénat
 • Paheman asorPawakilan Rakyat
Sénator ASLisa Murkowski (R)
Dan Sullivan (R)
Pawakilan rakyat ASDon Young (R) (umum) (pratélan)
Zona wektu 
 • wétaning 169° 30'Alaska: UTC -9/-8
 • kuloning 169° 30'Aléut: UTC -10/-9
ISO 3166US-AK
SingkatanAK
Sana jaringanwww.alaska.gov

Alaska dituku déning Amérikah Sarékat saka Rusia kanthi rega 7 yuta dollar Amérika. Praja iki wewatesan karo Yukon lan British Columbia ing Kanada. Saluwihé Alaska wewatesan karo Samudra Pasifik, Lempongan Alaska, Selat lan Segara Bering, Segara Beaufort, Segara Chukchi lan Kutub Lor.

Manawa amarga dunungé kang adoh, lan kurangé sarana transportasi, biaya urip masarakat Alaska (mligi rega bahan-bahan kabutuhan pokok) iku paling dhuwur ing Amérika. Sawetara taun pungkasan, pamaréntah Amérika wis nyoba ngudhunaké rega-rega barang, mligi ing laladan Anchorage lan Fairbank. Saliyané iku, Alaska iku praja kanthi pajek individu paling énthéng ing Amérika, ya iku siji saka 6 praja tanpa pajeg dodolan barang, lan siji saka 7 praja kang ora narik pajek pengasilan (perorangan).

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut

Cithakan:Amérikah Sarékat


  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng PopEstUS
  2. "Elevations and Distances in the United States". United States Geological Survey. 2001. Dijupuk October 21, 2011.