Amonium nitrat

Amonium nitrat minangka senyawa kimia kanthi rumus kimia NH4  . Iki minangka padatan kristal putih sing kasusun saka ion amonium lan nitrat . Iki larut banget ing banyu lan horoskopis sing padhet, sanajan ora mbentuk hidrat . Umumé digunakaké ing tetanén minangka pupuk nitrogen dhuwur. [1] Produksi global diramal dadi 21,6 yuta ton ing taun 2017[2] Panggunaan utama liyané yaiku minangka komponen campuran bahan peledak sing digunakaké ing pertambangan, tambang, lan konstruksi sipil. Iki minangka konstituen utama ANFO, bahan peledak industri populer sing nyumbang 80% bahan peledak sing digunakaké ing Amerika Utara; formulasi sing padha wis digunakaké ing piranti explosive improvisasi. akéh negara sing ngilangi panggunaan ing aplikasi konsumén amarga kuwatir babagan kemungkinan penyalahgunaan. [3] Jeblugan nitrat amonium nitrat ora sengaja mateni ewonan wong wiwit wiwitan abad kaping 20.

Struktur amonium nitrat

KadadéyanBesut

Amonium nitrat ditemokaké minangka gwihabaite mineral alami (biyen dikenal minangka nitrammite) [4] - analog amonium saltpetre[5] (jeneng mineralogi: niter) [6] - ing wilayah paling garing ing Gurun Atacama ing Chili, asring kerak ing lemah utawa magepokan karo mineral nitrat, iodat, lan mineral halida liyané . Amonium nitrat ditambang ing kana nganti prosès Haber-Bosch bisa nggawé sintesis nitrat saka nitrogen atmosfer, saengga nggawé penambangan nitrat dadi lawas.

Keamanan, pananganan, lan panyimpenanBesut

 
Wujud amonium nitrat

Pandhuan keamanan kasedhiya kanggo nyimpen lan nangani amonium nitrat.[7] Data kesehatan lan keamanan ditampilaké ing lembar data keamanan[8] sing kasedhiya saka para payedhiya  lan saka macem-macem pamrentah. [9] Nitrat amonium murni ora kobong[10], nanging minangka oksidator sing kuwat[11], ndhukung lan nyepetaké pembakaran bahan organik (lan sawétara anorganik). [12] Sampeyan ora kudu disimpen ing cedhak bahan bakar. Nalika nitrat amonium stabil ing suhu sekitar lan tekanan ing sangisoré kahanan, bisa uga mbebayani amarga prabeya inisiasi kuwat. Iki ora bisa disimpen ing cedhak bahan peledak utawa agen peledak.

Nitrat amonium cair sensitif banget kanggo kejut lan detonasi, utamané yen terkontaminasi karo bahan sing ora kompatibel kayata pembakaran[13], cuweran sing gampang kobong, asam, klorida, klorida, belerang, logam, areng lan serbuk gergaji. [14] Kontak karo zat tartamtu kayata klorat, asam mineral lan sulfida logam[15], bisa nyebabaké dekomposisi sing kuat utawa malah kasar sing bisa ngobong bahan sing bisa dibakar ing sacedhaké utawa mbledhosaké. [16]

Amonium nitrat nduwéni kelembapan relatif kritis yaiku 59,4%, ing ndhuwur iki bakal nyedhot kelembapan saka atmosfer. Mula, penting kanggo nyimpen amonium nitrat ing wadhah sing ditutup kanthi kenceng. Yen ora, bisa dadi siji massa sing amba lan padhet. Amonium nitrat bisa nyedhot kelembapan sing cukup kanggo cair. Campuran nitrat amonium karo pupuk liyané bisa nyuda asor relatif kritis. [17]

Potensi panggunaan materi minangka bahan peledak nyebabaké langkah-langkah peraturan. Contone, ing Australia, Peraturan Barang Mbebayani wiwit Agustus 2005 kanggo ngetrapaké lisensi nalika ngatasi zat kasebut. [18] Lisensi mung diwenehaké kanggo pelamar (industri) kanthi langkah keamanan sing cocog kanggo nyegah penyalahgunaan. [19] Panganggone tambahan kayata tujuan pendhidhikan lan riset bisa uga dianggep, nanging panggunaan individu ora bakal. Karyawan sing duwé lisensi kanggo ngatasi bahan kasebut isih diwajibaké diawasi dening personel sing berwenang lan diwajibaké lulus pemeriksaan keamanan lan polisi nasional sadurunge lisensi bisa diwènèhaké.

Bebaya ing kasarasanBesut

Data kesehatan lan kemanan ditampilaké ing lembar data keslametan bahan, sing kasedhiya saka panyedhiya lan bisa ditemokaké ing internet. [20] Nitroni amonium ora mbebayani tumrap kesehatan[21] lan biasané digunakaké ing produk pupuk[22] kanggo tanduran. [23] Amonium nitrat duwé LD 50 saka 2217 mg / kg, [24] sing kanggo mbandhingaké udakara rong pertiga uyah meja.

Kacilakaan amarga amonium nitratBesut

Dekomposi amonium nitrat ora mbledhos, nanging menyang gas nitrous oksida lan uap banyu nalika ana panas. Nanging, bisa diinduksi dadi pambosokan kanthi bledosan kanthi detonasi. [25] Simpenan material sing gedhé uga bisa dadi risiko kobong amarga oksidasi sing ndukung, kahanan sing gampang nambah dadi detonasi. Jeblugan ora umum: kedadéan sing umumé kadadeyan umuré pirang-pirang taun, lan uga sawétara ledakan gedhé lan ngrusak. Contoné kalebu bledosan Oppau taun 1921 (salah sawijining ledakan non-nuklir buatan paling gedhé ), bencana Kota Texas taun 1947, ledakan Tianjin 2015 ing China, lan ledakan Beirut[26] ana ing taun 2020.[27]

ParipustakaBesut

  1. Karl-Heinz Zapp "Ammonium Compounds" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2012, Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a02_243
  2. "Ammonium nitrate production by country, 2019 - knoema.com". Knoema (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-08-14.
  3. Ammonium nitrate sold by ton as U.S. regulation is stymied.
  4. "Gwihabaite". www.mindat.org.
  5. "Niter". www.mindat.org.
  6. "List of Minerals". www.ima-mineralogy.org. 21 March 2011.
  7. "Ammonium nitrate MSDS".
  8. "Storing and handling ammonium nitrate" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 4 July 2011. Dibukak ing 22 March 2006.
  9. Chemical Advisory: Safe Storage, Handling, and Management of Ammonium Nitrate United States Environmental Protection Agency
  10. "Ammonium nitrate". PubChem. Dibukak ing 2020-08-06.
  11. Pradyot Patnaik (2002). Handbook of Inorganic Chemicals. McGraw-Hill. ISBN 0-07-049439-8.
  12. Chemical Advisory: Safe Storage, Handling, and Management of Ammonium Nitrate United States Environmental Protection Agency
  13. "Report for Kooragang Island Update PHA MOD1 Report". Orica Mining Services. 2012-04-01. Dibukak ing 2020-08-06.
  14. Chemical Advisory: Safe Storage, Handling, and Management of Ammonium Nitrate United States Environmental Protection Agency
  15. "Chemical Engineering Transactions" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 14 April 2016.
  16. "Ammonium Nitrate". webwiser.nlm.nih.gov (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-08-06.
  17. Fertilizers Europe (2006). "Guidance for Compatibility of Fertilizer Blending Materials" (PDF).
  18. "Dangerous Goods (HCDG) Regulations" (PDF).
  19. Ammonium Nitrate-Regulating its use, Balancing Access & Protection from "Worksafe Victoria". Diarsip saka sing asli ing 11 March 2011.
  20. CF Industries. "Ammonium nitrate MSDS" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 27 March 2014.
  21. CF Industries. "Ammonium nitrate MSDS" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 27 March 2014.
  22. "Chemicalland21 – Ammonium Nitrate". Diarsip saka sing asli ing 10 January 2012.
  23. "Ammonium Nitrate". Paton Fertilizers Pty Ltd. 2005.
  24. "Material Safety Data Sheet, Ammonium nitrate MSDS".
  25. Chaturvedi, Shalini; Dave, Pragnesh N. (January 2013). "Review on Thermal Decomposition of Ammonium Nitrate". Journal of Energetic Materials. 31 (1): 1–26. doi:10.1080/07370652.2011.573523.
  26. Urbina, Ian (2020). "Behind the Beirut blast: the perils of abandoned ships and cargo". San Francisco Chronicle.
  27. "Lebanon's president calls for two-week state of emergency in Beirut after blast". Reuters (ing basa Inggris). Beirut. 4 August 2020. Dibukak ing 4 August 2020. Aoun, in remarks published on the Presidency Twitter account, said it was “unacceptable” that 2,750 tonnes of ammonium nitrate was stored in a warehouse for six years without safety measures and vowed that those responsible would face the “harshest punishments”.