Segara wedhi Atacama

Sagara wedhi Atacama (Spanyol: Desierto de Atacama) iku plato ing Amérika Kidul, sing mawujud larikan palemahan 1.000 kilomèter ing pasisiré Pasifik, ing bang kuloné Pagunungan Andes. Laladan iki minangka sagara wedhi non-kutub garing dhéwé sadonya.[1][2][3][4] Miturut prakiran, Sagara wedhi Atacama pérangan njero ambané 105.000 kilomèter pasagi,[5] utawa 128.000 kilomèter pasagi yèn èrèng ngisoré Gunung Andes sing garing dikatutaké.[6] Sagara wedhi iki kèh-kèhé dumadi saka laladan watu-watu, tlaga uyah (salares), wedhi, lan wlahar fèlsik sing ilèné ngener Andes.

Sagara wedhi Atacama
Sagara wedhi
Atacama.png
Laladan Atacama difoto déning NASA World Wind
Country Chili
Area 105,000 km2 (40,541 sq mi)
Biome Sagara wedhi
Atacama map.svg
Pethané Sagara wedhi Atacama. Laladan sing ingaran Atacama ya iku sing wernané kuning. Sing wernané jingga iku laladan garing njaba ing iring kidulé Péru, Altiplano, Puna de Atacama lan Norte Chico.

RujukanBesut

CathetanBesut

  1. Vesilind, Priit J. (August 2003). "The Driest Place on Earth". National Geographic Magazine. Dibukak ing 2 April 2013.
  2. "Even the Driest Place on Earth Has Water". Extreme Science. Dibukak ing 2 April 2013.
  3. Mckay, Christopher P. (May–June 2002). "Two dry for life: the Atacama Desert and Mars" (PDF). AdAstra: 30–33.Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. Jonathan Amos (8 December 2005). "Chile desert's super-dry history". BBC News. Dibukak ing 29 December 2009.
  5. Wright, John W., èd. (2006). The New York Times Almanac (édhisi ka-2007). New York: Penguin Books. kc. 456. ISBN 978-0-14-303820-7.
  6. Rundel, P. W.; Villagra, P. E.; et al. (2007). "Arid and Semi-Arid Ecosystems". Ing Veblen, Thomas T.; Young, Kenneth R.; Orme, Anthony R. (èd.). Physical Geography of South America. Oxford University Press. kc. 158–183.