Cilé

(Kaelih saka Chili)

Chili (utawa Cili, Cile, Chile) iku sawijining nagara ing bawana Amérika Kidul. Kutha krajan nagara iki yaiku Santiago. Nagara iki sing ndunungi kurang luwih 15 yuta jiwa lan jembaré ana 756.945 km2.

República de Chile
Pitakaning Chili
Flag
Coat of arms of Chili
Coat of arms
Motto: Por la razón o la fuerza
(basa Sepanyol: "Kanthi akal budi utawa kakuwatan")
Anthem: Himno Nacional
Location of Chili
CapitalSantiago1
Largest citySantiago
Official languagesSepanyol
GovernmentRépublik dhémokratis
Kamardikan
• Water (%)
1,07%2
Population
• 2006 estimate
16.432.674 (60)
• 2002 census
15.116.435
GDP (PPP)2004 estimate
• Total
US$173.812 juta (44)
• Per capita
US$10.869 (59)
CurrencyPeso (CLP)
Time zoneUTC-4 (—)
• Summer (DST)
UTC-3 (—)
Calling code56
Internet TLD.cl
1 Lembaga lègislatif ana ing Valparaíso
2 Nyakup Pulo Paskah lan Isla Sala y Gomez; ora kalebu tlatah sing wiyaré 1.250.000 km² ing Antartika sing didhaku Chili.
Atacama
Mapa administrativo de Chile.png

Chili iku nagara "kuru" ing sadawané pasisir kulon Amérika Latin, nyigar mèh kabèh garis wates sisih wétan, sapérangan saka Argentina, wewatesan karo Bolivia ing lor utawa lor-wétan lan wewatesan karo Peru ing pojok lor utawa lor-kulon.

Miturut wiyar dharatané, Chili kalebu kategori nagara gedhé, urutan angka 38 ing donya. Gedhéné kurang luwih padha karo pulo Kalimantan. Chili duwé kandhutan bahan tambang sing akèh banget kaya ta tembaga, yodium, pérak , asem, cendhana, wesi, lenga, gas, emas, kobalt, seng, mangan, borax, merkuri, welirang, marmer, watu akik, lan liya-liyané.

Pirsanana ugaBesut

Pranala njabaBesut