Armadillo

Armadillo
Kalamangsa: 58.7–0 Ma
Paleocen-Lali wae
Dasypus novemcinctus.jpg
Armadillo
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Superordho: Xenarthra
Ordho: Cingulata
Famili: Dasypodidae
Gray, 1821
Genus

Ndeleng teks


Armadillo (tegese "sing cilik lapis baja" ing basa Spanyol) iku mamalia plasenta Donya Anyar ing ordo Cingulata. Chlamyphoridae lan Dasypodidae minangka siji-sijine kulawarga sing isih urip ing urutan kasebut, yaiku bagean saka superordo Xenarthra, bebarengan karo anteater lan sloth. Sembilan genera sing wis punah lan 21 spesies armadillo sing isih ana wis diterangake, sawetara sing dibedakake kanthi jumlah pita ing waja. Kabeh spesies asli saka Amerika, ing ngendi padha manggon ing macem-macem lingkungan sing beda.

Armadillo ditondoi kanthi cangkang waja kulit lan cakar sing dawa lan landhep kanggo ngeduk. Dheweke duwe sikil sing cendhak, nanging bisa mindhah kanthi cepet. Dawane rata-rata armadillo kira-kira 75 cm (30 in), kalebu buntute. Armadillo raksasa tuwuh nganti 150 cm (59 in) lan bobote nganti 54 kg (119 lb), dene armadillo peri jambon dawane mung 13–15 cm (5–6 in).