Périodhe Jura
201.3–145 yuta taun kepungkur
Rata-rata kandhungan O2 ing atmosfèr sakwéné jangka wektu périodhe ca. 26 Vol %[1]
(130 % saka level modhèrn)
Rata-rata kandhungan CO2 ing atmosfèr sakwéné jangka wektu périodhe ca. 1950 ppm[2]
(kaping 7 tingkat pra-indhustri)
Rata-rata suhu sakwéné jangka wektu périodhe ca. 16.5 °C[3]
(3 °C sandhuwuré tingkat modhèrn)
Cithakan:Jura graphical timeline

Jura iku périodhe utama sajeroning skala wektu géologi kang dumadi watara 199,6 ± 0,6 tekan 145,4 ± 4,0 yuta taun kapungkur, sawisé périodhe Trias lan ndhisiki périodhe Kapur. Lapisan batuan kang awèh ciri awal lan akir périodhe iki kaidhèntifikasi kanthi becik, nanging wektu pasé ora bisa dipesthèkaké watara 5 nganti 10 yuta taun. Jura wujud périodhe patengahan éra Mesozoikum, kang ditepungi uga minangka "Jaman Dinosaurus". Awal périodhe iki ditengeri kanthi prastawa curesé Trias-Jura.

Dinosaurus gedhé dhominan ing périodhe Jura.

Jeneng périodhe iki diwènèhaké déning Alexandre Brogniart dhedhasar akèhé watu kapur laut kang tinemu ing Pagunungan Jura, ing laladan patemon Jerman, Prancis, lan Swiss.

CathetanBesut

Wacan terusanBesut

  • Behrensmeyer, Anna K., Damuth, J.D., DiMichele, W.A., Potts, R., Sues, H.D. & Wing, S.L. (eds.) (1992), Terrestrial Ecosystems through Time: the Evolutionary Paleoecology of Terrestrial Plants and Animals, University of Chicago Press, Chicago and London, ISBN 0-226-04154-9 (cloth), ISBN 0-226-04155-7 (paper)
  • Haines, Tim (2000) Walking with Dinosaurs: A Natural History, New York: Dorling Kindersley Publishing, Inc., p. 65. ISBN 0-563-38449-2
  • Kazlev, M. Alan (2002) Paleos website Diakses 8 Jan 2006
  • Mader, Sylvia (2004) Biology, eighth edition
  • Monroe, James S., and Reed Wicander. (1997) The Changing Earth: Exploring Geology and Evolution, 2nd ed. Belmont: West Publishing Company, 1997. ISBN 0-314-09577-2
  • Ogg, Jim; June, 2004, Overview of Global Boundary Stratotype Sections and Points (GSSP's) http://www.stratigraphy.org/gssp.htm Diakses 30 Apr 2006.
  • Taylor, P.D. and Wilson, M.A., 2003. Palaeoecology and evolution of marine hard substrate communities. Earth-Science Reviews 62: 1-103. [1]

Pranala njabaBesut