Dinosaurus

Dinosaurus (Yunani δεινόσαυρος, deinosauros) iku kéwan reptilia sing wis ana yutaan taun mbiyèn tegesé ing jaman Mesozoikum. Kéwan sing urip ing Zaman prasajarah iki ora kabèh diarani/dianggep dinosaurus. Kéwan iki dominan ing ékosistem dharat suwéné punjul 160 yuta taun, saka periode Trias Tua (watara 230 yuta taun kapungkur) tekan akir periode Kapur (watara 65 yuta taun kapungkur), nalika akèh saka dinosaurus-dinosaurus iku cures nalika prastawa kapunahan Kapur-Tersier. Sepuluh èwu jinis manuk sing urip saiki wis diklasifikasikaké minangka dinosaurus.

Dinosaurus
Kalamangsa: Trias AhirSaiki, 233.23 – 0 Mya
(kamungkinan jejak Trias Tengah)
Dinosauria diversity.png
Ilustrasi 8 spésies Dinosauria dhasar.
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klad: Dinosauromorpha
Klad: Dinosauriformes
Klad: Dracohors
Klad: Dinosauria


Owen, 1842

Klompok major

DhèskripsiBesut

ÈtimologiBesut

Takson Dinosauria dijenengi kanthi formal taun 1842 déning sawijining paleontolog Inggris Richard Owen, sing migunakaké kanggo ngrujuk ing "suku utawa sub-ordho saka reptil Sauria" sing banjur ditepungi ing Inggris lan saindhenging donya.[7] Istilah mau dijupuk saka tembung basa Yunani kuna δεινός (deinos sing tegesé "nggegirisi", "kuwat", utawa "hebat") lan σαύρα (saura sing tegesé "kadhal" utawa "reptil").[8] Sanajan jeneng taksonomik mau asring diinterpretasikaké minangka rujukan kanggo untu, cakar, lan ciri nggenggirisi liya saka dinosaurus, Owen mung karep ngèlingaké ngenani ukuran lan kaanggungané.[9] Sajeroning basa Inggris sadina-dina "dinosaur" sok dipigunakaké kanggo nggambaraké benda utawa wong kolot utawa gagal,[10] sanajan dinosaurus kuwasa 160 yuta taun lan keturunané, manuk, gunggungé akèh sarta manéka jinis ing saindhenging donya.

Conto jinisBesut

CathetanBesut

  1. Ferigolo, Jorge; Langer, Max C. (2007-01-01). "A Late Triassic dinosauriform from south Brazil and the origin of the ornithischian predentary bone". Historical Biology. 19 (1): 23–33. doi:10.1080/08912960600845767. ISSN 0891-2963. S2CID 85819339.
  2. Langer, Max C.; Ferigolo, Jorge (2013-01-01). "The Late Triassic dinosauromorph Sacisaurus agudoensis (Caturrita Formation; Rio Grande do Sul, Brazil): anatomy and affinities". Geological Society, London, Special Publications (ing basa Inggris). 379 (1): 353–392. Bibcode:2013GSLSP.379..353L. doi:10.1144/SP379.16. ISSN 0305-8719. S2CID 131414332.
  3. Cabreira, S.F.; Kellner, A.W.A.; Dias-da-Silva, S.; da Silva, L.R.; Bronzati, M.; de Almeida Marsola, J.C.; Müller, R.T.; de Souza Bittencourt, J.; Batista, B.J.; Raugust, T.; Carrilho, R.; Brodt, A.; Langer, M.C. (2016). "A Unique Late Triassic Dinosauromorph Assemblage Reveals Dinosaur Ancestral Anatomy and Diet". Current Biology. 26 (22): 3090–3095. doi:10.1016/j.cub.2016.09.040. PMID 27839975.
  4. Müller, Rodrigo Temp; Garcia, Maurício Silva (2020-08-26). "A paraphyletic 'Silesauridae' as an alternative hypothesis for the initial radiation of ornithischian dinosaurs". Biology Letters. 16 (8): 20200417. doi:10.1098/rsbl.2020.0417. PMC 7480155. PMID 32842895.
  5. Matthew G. Baron; Megan E. Williams (2018). "A re-evaluation of the enigmatic dinosauriform Caseosaurus crosbyensis from the Late Triassic of Texas, USA and its implications for early dinosaur evolution". Acta Palaeontologica Polonica. 63. doi:10.4202/app.00372.2017.
  6. Andrea Cau (2018). "The assembly of the avian body plan: a 160-million-year long process" (PDF). Bollettino della Società Paleontologica Italiana. 57 (1): 1–25. doi:10.4435/BSPI.2018.01.
  7. Owen, R. (1842). "Report on British Fossil Reptiles." Part II. Report of the British Association for the Advancement of Science, Plymouth, England.
  8. "Liddell-Scott-Jones Lexicon of Classical Greek". Dibukak ing 2008-08-05.
  9. Farlow, J.O., and Brett-Surman, M.K. (1997). Preface. In: Farlow, J.O., and Brett-Surman, M.K. (eds.). The Complete Dinosaur.. Indiana University Press. pp. ix–xi. ISBN 0-253-33349-0.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  10. "dinosaur - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary". Dibukak ing 2008-08-05.

Pranala njabaBesut