Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

19 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: bèntèng → bètèng, Britania Raya → Karajan Manunggal, budhak → batur tukon, dibangun → diyasa (2), jroning → sajeroning (2), Karajaan → Kraton, kayadéné → kaya déné, mandhiri → swatantra, militer → militèr, p...
 
== Sajarah Kairo ==
[[Fostat|Al-Fostat]], ditemokaké taun [[751]] cedhak kutha-kutha Mesir liyané, klebu kutha krajan lawas [[Memphis, Mesir|Memphis]], [[Heliopolis]], [[Giza]] lan bèntèngbètèng [[Byzantine]] ing [[Bèntèng Babylon|Babylon-ing-Mesir]]. Fustat sakjanésajatiné dibangundiyasa minangka kutha anyar kanggo garnisun militermilitèr pasukanwadyabala Arab lan minangka lokasi pusatpunjer kang paling cedhak saka [[Arabia]] kang bisa diaksèd liwat [[Kali Nil]]. Fustat dadi pusatpunjer regional [[Islam]] jroningsajeroning periodekalamangsa [[Umayyad]] lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, [[Marwan II]], ngadhepi kaum [[Abbasid]]. Sabanjuré, jroningsajeroning jaman [[Fatimid]], Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacara resmi didadèkaké kutha krajan ing taun [[969]]. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kayadénékaya déné Fustat, nanging taun [[969]] dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.<ref>{{cite web|url=http://www.saudiaramcoworld.com/issue/196905/cairo-a.millennial.htm|title=Cairo, a Millennial|accessdate=2007-08-09|author=Irene Beeson|pages= 24, 26-30 |date=September/October 1969|publisher=[[Saudi Aramco World]]}}</ref>
 
Ing taun [[1250[]], para tentarawadya budhakbatur tukon [[Mamluks]] nguwasani Mesir lan mimpin saka kutha krajan Kairo nganti taun [[1517]], ya iku nalika dikalahaké déning [[Kakaisaran Ottoman|Ottoman]]. TentaraWadya [[Napoleon]] saka [[Prancis]] tau nguwasani Mesir sedhéla, ya iku taun [[1798]] nganti [[1801]], sawisé iku perwira Ottoman, [[Muhammad Ali saka Mesir|Muhammad Ali]] ndadèkaké Kairo kutha krajan KarajaanKraton mandhiriswatantra wiwit taun [[1805]] nganti [[1882]]. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané [[Inggris]] nganti Mesir mardika ing taun [[1922]].
 
== GeografiGéografi ==
 
Kairo dumunung ing gisik lan pulo (dhèlta) [[Kali Nil]] ing [[Mesir]] sisih lor, sakidulé titik pamisahan Kali Nil ninggalaké tlatah [[ara-ara]] lan pecah dadi loro.
 
Pérangan kutha lawas dumunung ing sisih wétan kali. Saka kana, kutha iki nyebar mangulon, ngubengi tlatah tetanèn ing gisiking [[Kali Nil]]. Tlatah sisih kulon iki, dibangundiyasa niru kutha [[Paris]] déning [[Isma'il Pasha|Ismail Agung]] ing tengahan abad ka-19, ditandhani anané
 
== Kutha kembar ==
* [[Jeddah]], [[Saudi Arabia]]
* [[Khartoum]], [[Sudan]]
* [[Lima]], [[PeruPéru]]
| valign="top" |
* [[Lisabon]], [[Portugal]]
* [[London]], [[BritaniaKarajan RayaManunggal]]
* [[Madrid]], [[Spanyol]]
* [[Moskow]], [[RusiaRuslan]]
* [[New York City]], [[Amérika Sarékat]] (1982)
* [[Paris]], [[Prancis]] (1992)
* [[Roma]], [[Italia]]
* [[São Paulo]], [[Brasil]]
* [[Seoul]], [[KoreaKoréa Kidul]] (1997)
* [[Stuttgart]], [[Jerman]] (1979)
* [[Tunis]], [[Tunisia]] (2000)
347.212

besutan