Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis ditambahake, 6 taun kepungkur
Wilayah ingkang nyusun kerajaan kaperang saking wilayah ingkang dipuntepang dados ''Har Yehudah'' ("pegunungan (wilayah) curam"). Wilayah kasebut kawiwitan menika kediaman bangsa [[Keni]], [[Caleb]], [[Otniel]], lan ing Yerusalem bangsa [[Yebus]].
== Sejarah ==
{{Utama|Sejarah Israel danlan Yehuda kuno}}
[[BerkasGambar:PLATE4CX.jpg|thumb|left|Raja dan pasukan Yahudi di Yehuda kuno]]
 
Kerajaan serikat menika kesatuan saking kalih welas [[suku Israel]] ingkang gesang ing wilayah ing wanci punika merupakan Israel lan Palestina modern. Kerajaan punika kaperang saking 1030-930 SM.
Ing pemerintahan raja [[Yosia]] (640-609 SM) kedadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' dipunpanggihaken (kemungkinan [[Kitab Ulangan]]).<ref>[http://www.infidels.org/library/modern/gerald_larue/otll/chap19.html] Lihat juga {{ayat|1 Raja-raja|13}}, {{ayat|2 Raja-raja|22|23|passage=y}} , {{ayat|2 Tawarikh|34|35}}</ref>
Ing 586 SM, bangsa Babilonia, ing ngandap raja [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar II]], ngepung Yerusalem. [[Kuil Pertama]] dipunhancuraken mekaten ugi kota Yerusalem. Ngantos ing wanci punika , penghancurkan dipunperingati dening tiyang Yahudo ing 9 ''Abib'', utawi ''[[Tisya B'Ab]]''.<ref>[http://www.jajz-ed.org.il/festivls/9avrka.html The Jewish Agency For Israel Homepage<!--Bot-generated title-->]</ref>
 
== Nabi-nabi Yehuda ==
* [[Amos]], mbabar ing Yehuda ananging berdakwah ing Israel
5.490

besutan