Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
'''Nagara''' kuwi sawijining [[wilayah]] ing [[bumi]] kang kakuwasan [[pulitik]], [[militer]], [[ekonomiékonomi]], [[sosial]] lan [[budaya]]né ditata déning pamaréntahan kang nan ing wilayah kasebut. <!--nagara yakuwi pranata organisasi masyarakat kang berbeda dengan bentuk organisasi lain terutama karena hak nagara untuk mencabut nyawa seseorang.--> Supaya bisa diarani minangka nagara kudu ndarbèni rakyat, yaiku wong-wong kang nampa anané organisasi iki. Syarat liyané yakuwi anané wilayah tartamtu papan nagara iku manggon. Bab liyané apa kang diarani kadhaulatan, yakuwi nagara diakoni déning wargané minangka kang nyekel kakuwasan paling dhuwur ing wilayah panggonan nagara.
 
== Anané nagara ==
Anané nagara, kaya [[organisasi]] umumé, yakuwi kanggo nggampangké anggotané ([[rakyat]]) nggayuh tujuan utawa gegayuhané. Kepénginan iki dirumusaké jroning sawiji dokumen kang diarani [[Konstitusi]], klebu ing jeroné ''nilai-nilai'' kang dipikul dhuwur déning rakyat minangka anggota nagara. Minangka dokumen kang nyantumaké gegayuhan rakyat, maksud didegaké nagara, Konstitusi minangka dokumen hukum paling dhuwur ing sawijining nagara. Mulané konstitusi uga ngatur cara-cara nata nagara. Konstitusi ing Indonesia diarani [[Undhang-Undhang Dhasar]].
<!--
Dalam bentuk modern nagara terkait erat dengan keinginan rakyat untuk mencapai kesejahteraan bersama dengan cara-cara yang [[demokrasidhémokrasi|demokratis]]. Bentuk paling kongkrit pertemuan nagara dengan rakyat adalah pelayanan [[publik]], yakni pelayanan yang diberikan nagara pada [[rakyat]]. Terutama sesungguhnya adalah bagaimana nagara memberi pelayanan kepada rakyat secara keseluruhan, fungsi pelayanan paling dasar adalah pemberian rasa aman. nagara menjalankan fungsi pelayanan keamanan bagi seluruh rakyat bila semua rakyat merasa bahwa tidak ada ancaman dalam kehidupannya. Dalam perkembangannya banyak nagara memiliki kerajang layanan yang berbeda bagi warganya.
 
Berbagai keputusan harus dilakukan untuk mengikat seluruh [[warga nagara]], atau [[hukum]], baik yang merupakan penjabaran atas hal-hal yang tidak jelas dalam Konstitusi maupun untuk menyesuaikan terhadap perkembangan jaman atau keinginan masyarakat, semua kebijakan ini tercantum dalam suatu [[Undang-Undang]]. Pengambilan keputusan dalam proses pembentukan Undang-Undang haruslah dilakukan secara [[demokrasidhémokrasi|demokratis]], yakni menghormati [[hak]] tiap orang untuk terlibat dalam pembuatan keputusan yang akan mengikat mereka itu. Seperti juga dalam organisasi biasa, akan ada orang yang mengurusi kepentingan rakyat banyak. Dalam suatu nagara modern, orang-orang yang mengurusi kehidupan rakyat banyak ini dipilih secara demokratis pula.
 
==nagara terkecil==
* [[Daftar nagara]]
 
[[Kategori:nagaraNagara| ]]
{{geo-stub}}
 
 
[[Kategori:nagara| ]]
{{geo-stub}}
62.839

besutan