Balung iga

Sajeroning anatomi, balung iga utawa iga (Latin: costae iku balung dawa kang mlengkung lan mbentuk gronggongan dhadha.) Balung iga nglindhungi dhadha (Latin: thorax), paru-paru, jantung, ati, lan organ njero liyané ing gronggongan dhadha.

Rib
Image122.gif
Detil saka iga manungsa tunggal
Gray112.png
Kandhang iga manungsa (Sumber: Gray's Anatomy of Human Human , edhisi 20. 1918)
Rincian
Pengenal
Latincostae
MeSHD012272
TA98A02.3.01.001
A02.3.02.001
TA21105
FMA7574
Terminologi anatomi

Ing mamalia, balung iga mung ana ing pérangan dhadha. Nanging ing reptil, balung iga kadhangkala ana wiwit pérangan gulu nganti sacrum.

Ana sawatara jinis iwak kang bisa duwé nganti 4 iga ing saben balung gegeré.

Manungsa (priya lan wanita) duwé 24 balung iga (12 pasang). Bab iki pisanan dipratélakaké déning Vesalius ing taun 1543 kanggo ngrampungi kontroversi wektu semana. Ana telung jinis balung iga, yakuwi:

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

  • Clinically Oriented Anatomy, 4th ed. Keith L. Moore and Robert F. Dalley. pp. 62–64

Pranala njabaBesut