Tuduhaké menu pokok

Dalam Basa Latin, Basilika sajeroning basa Latin (asal saka Basa Yunani, Basiliké Stoà, sing tegesé Krajan Stoa), wiwitané dipigunakaké kanggo nggambaraké sawiji yasan publik Romawi (kaya déné uga ing Yunani, lumrahé siji papan patemon), racaké dumunung ing pusat kutha Romawi (forum). Ing kutha-kutha Yunani kuna, basilika umum wiwit muncul ing abad kaping-2 sadurungé Masèhi.

Sawisé Kakaisaran Romawi resmi dadi nagara Kristiani, tembung mau tuwuh dadi tegesé siji gréja sing gedhé lan wigati sing wis diwènèhi ritus upacara mirunggan déning Sri Paus. Amarga saka iku, basilika dina iki duwé loro pangertèn: siji saka babagan arsitèktur lan sijiné saka babagan kagréjan.