Bungli
Oroxylum indicum Blanco1.219.png
Plate from book Flora de Filipinas, Gran edicion, Atlas I. by Francisco Manuel Blanco, 1880-1883? where name is Bignonia quadripinnata, Blanco.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Lamiales
Famili: Bignoniaceae
Génus: Oroxylum
Vent.
Spésies: O. indicum
Jeneng binomial
Oroxylum indicum
(L.) Benth. ex Kurz
Sinonim[2]
  • Arthrophyllum ceylanicum Miq.
  • Arthrophyllum reticulatum Blume ex Miq.
  • Bignonia indica L.
  • Bignonia lugubris Salisb.
  • Bignonia pentandra Lour.
  • Bignonia quadripinnata Blanco
  • Bignonia tripinnata Noronha
  • Bignonia tuberculata Roxb. ex DC.
  • Calosanthes indica (L.) Blume
  • Hippoxylon indica (L.) Raf.
  • Oroxylum flavum Rehder
  • Oroxylum indicum Vent. nom. inval.[1]
  • Spathodea indica (L.) Pers.
Wit Bungli

Bungli (Oroxylum indicum utawa Arthopilum ceylanicum) ya iku wit taunan saka kulawarga Bignoniaceae. Wit iki uga ditepangi kanthi jeneng Kayu pedhang (ing basa Minahasa)[3], Kapung-kapung (Palembang), Dhang-pedhangan (Madura), Wungli (Jawa Wétan) lan Pangporang (Sunda).  Wit iki dhuwuré bisa nganti 27 mèter lan dhiamèter galihé 40 séntimèter. Galihé bengkok lan wernané klawu soklat. Godhong majemuk lan nyirip. Kembangé kasusun ing tandhan. Wijiné polong wujudé pipih.

Biologi lan ÉkologiBesut

 
Kembang Bungli

Wit Bungli iki ngembang nalika sasi Januari-Dhésembér.[4] Kembangé mekar wayah wengi tabuh 10 bengi. Panyerbukan direwangi dening lawa. Wit iki tuwuh 1000 méter ing sadhuwuring samodra. Panyebaran wit iki ing Asia wetan kidul mliginé Nuswantara.

PigunaBesut

 
Woh Bungli kang wis mateng

Godhong Bungli enom [5] asring dipigunakaké minangka lalapan. Wohé bisa dimasak dadi nyamikan. Kayuné bisa kanggo piranti gawé rèk geni. Kembangé bisa nambani mripat sing abang.

RéferènsiBesut

  1. "The International Plant Names Index".
  2. "Oroxylum indicum (L.) Kurz". Royal Botanic Gardens, Kew. Retrieved 31 Mar 2016 – via The Plant List.
  3. "Tanaman Obat Bungli".
  4. Partomihardjo, Tukirin dkk. (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama Yayasan Pustaka Obor Indonesia. p. 39. ISBN 978-979-799-804-2.
  5. "Useful Tropical Plants".