Chicha

Chicha minangka minuman sing difermentasi (alkohol) utawa ora difermentasi ing Amerika Latin, sing metu saka wilayah Andes lan Amazonia . [1] Ing loro pemandangan- lan post- ditaklukaké Spanyol suwé, jagung bir ( Chicha de jora ) digawe saka macem-macem jagung landraces wis wangun sing paling umum saka Chicha. Nanging, chicha uga digawe saka macem-macem budaya lan tanduran liar liyane, kalebu, antara liya, quinoa ( Chenopodium quinia ), kañiwa ( Chenopodium pallidicaule ), kacang, manioc (uga diarani yuca utawa singkong), woh klapa, ubi ( Oxalis tuberosa ), lan chañar ( Geoffroea decorticans ). Ana macem-macem variasi chicha . [2] Ing Kakaisaran Inca, chicha duwe panggunaan upacara lan ritual . [3]

Chicha
Chicha with Pipeño.jpg
A jug of chicha morada served with pipeño, Olmué, Chile.
JenisBeverage
Negara asalAmericas
WarnaPurple
Chicha kerja ing Fiesta del Huán saben taun, kanggo ngrayakake solstice Desember ing Kuil Sun ing Sogamoso, Boyacá, Kolombia.

Asal-usul tembung chicha sing bener yaiku debat. Salah sawijining kapercayan yaiku tembung chicha asale saka Taino lan dadi istilah umum sing digunakake dening Spanyol kanggo netepake minuman lan fermentasi sing diseduh dening masarakat adat ing Amerika. [4] Bisa uga salah sawijining panggunaan pisanan saka tembung chicha yaiku saka klompok wong sing urip ing Kolombia lan Panama, Kuna . [5] Nanging, miturut Real Academia Española lan panulis liyane, tembung chicha asale saka tembung Kuna chichab, utawa "chiab" sing tegese jagung. Miturut Don Luis G. Iza [6] asale saka tembung Nahuatl chichiatl, sing tegese "banyu fermentasi"; kriyo Chicha meaning "kanggo nguntungke ngombe" lan postfix -atl banyu tegesipun. Etimologi kasebut ora eksklusif.

Gelas chicha de jora, jinis bir jagung

ReferensiBesut

  1. "Chicha". Archaeology of Food: An Encyclopedia. Rowman & Littlefield. 2015. pp. 97–98. ISBN 9780759123663.
  2. "Chicha - An Andean Identity". Ohio State University. Dibukak ing November 16, 2019.
  3. Malpass, Michael Andrew (1996). Daily Life in the Inca Empire. Greenwood Publishing Group. pp. 77, 107–11, 131. ISBN 9780313293900.
  4. Duke, Guy (2010). Identity Crisis: Archaeological Perspectives on Social Identity Continuity. 42. p. 264.
  5. "Chicha - An Andean Identity". Ohio State University. Dibukak ing November 16, 2019.
  6. [1] Santiago Ignacio Barberena, Quicheísmos: contribución al estudio del folklore americano. Retrieved 11 July 2011