Tuduhaké menu pokok
Jagung
Zea mays.jpg
Jagung
Taxonomi
Regnum:Plantae
Rumpun:Magnoliophyta
Kelas:Liliopsida
Ordo:Poales
Kulawarga
  Zea mays

Jagung iku panganan dhasar kang wigati nomer loro sajagat sawisé gandum lan sadurungé beras. Ing tanah Jawa lan sakiteré mligi wong Madura kang dhemen mangan jagung.

Jagung bisa thukul ing tlatah garing mulané disenengi wong Madura. Jagung sajatiné asalé saka jagat bawana Amérika. Para nimpuna ngira-ngira yèn jagung wis ditandur manungsa kurang luwih 6.500 - 12.000 taun kapungkur.

Jagung bisa digawé panganan warna-warna, kaya ta marning, brondong, lepet jagung lan bakwan jagung. Yèn digawé glepung jenengé maizéna, kena kanggo gawé jenang, nyamikan, kué putri ayu lan liya-liyané. Wit jagung (kang diarani tebon) bisa kanggo pakan sapi lan rajakaya liyané.

Jagung kalebu bahan pangan kang nanduré gampang lan akèh paédahé. Mangsa katiga utawa rendheng bisa nandur jagung. Yén katiga kudu gelem nyirami. Rabuké cukup rabuk kandhang lan uréa.

Prodhuksi jagung lan perdagangan donyaBesut

Indonesia ing taun 2012 lan 2013 mapani peringkat kaping 8 produsen jagung (pipilan garing) donya. Prodhuksi taun 2013 suda taun 2012, ya iku saka 19.377.030 ton dadi 18.511.853 ton, sanadyan produktivitas (prodhuksi dipara ambané tuwuhan) mundhak.

Prodhusen jagung gedhé dhéwé saikine (dhata 2013) ya iku Amérika Sarékat (34,74% saka total prodhuksi donya); candhaké Tiongkok 21,46%; Brazil 7,89%; Argentina 3,16%, Ukraina 3,04%; India 2,29%; Meksiko 2,23%; Indonesia 1,82%; Prancis 1,48%; lan Kanada 1,39%.

Jagung pipilan minangka komodhitas perdhagangan donya. Lumrahé jagung kang didol kanggo pakan ternak lan kanggo gawé glepung maizena. Adhedhasar dhata FAO, prodhuksi jagung donya taun 2013 ya iku 1.018 yuta ton luwih pipilan garing. Dhata prodhuksi saka sumber kang padha miturut nagara pangasil. Dhata iki ora nglebokaké prodhuksi jagung manis, jagung nom (babycorn), lan jagung kanggo ijonan pakan ternak.

Prodhusen jagung donya (FAO, 2013)[1]
Peringkat Negara Prodhuksi
(ton)
  Peringkat Negara Prodhuksi
(ton)
   1   Amerika Serikat    353 699 441    11   Afrika Selatan    12 486 000
   2   Republik Rakyat Cina    F 208.130.000    12   Rusia    11 634 943
   3   Brasil    * 80 273 172    13   Romania

    || style="text-align:right" | 11 347 633

   4   Argentina    F 32 119 211    14 Cithakan:NGA    10 400 000
   5   Ukraina    30 949 550    15   Italia    7 899 617
   6   India    23 290 000    16   Filipina

    F|| style="text-align:right" |7 377 076

   7   Mèksiko    F 22 663 953    17   Hungaria    6 724 800
   8   Indonésia    18 511 853    18   Etiopia    F 6 674 048
   9   Prancis    15 053 000    19   Turki    5 900 000
   10   Kanada    14 193 800    20 Cithakan:SER    F 5 864 419
        Donya    1 018 111 958

* = angka tidak resmi
F = perkiraan FAO

 
Tuwuhan jagung.
 
Zea mays "fraise"
 
Zea mays "Oaxacan Green"
 
Zea mays 'Ottofile giallo Tortonese
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
  1. FAO, Faostat Statistik produksi FAO 2013, diakses 15 Mèi 2015