Tuduhaké menu pokok
Républik Dhémokratik Federal Éteopiah
Ityop'iya Federalawi Dhémokrasiyawi Ripeblik
የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
Gendéra Ethiopia Lambang Ethiopia
(Gendéra Éteopiah) (Lambang Éteopiah)
Sesanti: —
Lokasi Ethiopia
Basa resmi Basa Amhara
Kutha krajan Addis Ababa
Présidhèn Mulatu Teshome Wirtu
Mahamantri Haile Mariam Desalegn
Wewengkon
 -Total
 -% air
Urutan angka 26
1.127.127 km²
0,7%
Padunung
 -Total(2008) i
 -Kepadatan
Urutan angka 16
80.000.000
60,0/km²
Kamardikan Dhésèmber 1944 (saka Britania Raya) [1]
Mata uang Birr (ETB)
Pendapatan Per Kapita $1122,93
Zona wektu UTC +3
Lagu kabangsan Whedefit Gesgeshi Woude Henate Éteopiah (Maju mangarep, Bundha Éteopiah)
TLD .et
Kode telepon 251

Républik Dhémokratik Federal Éteopiah (Ityop'iya, basa Amhara ኢትዮጵያ) iku nagara kang dumunung ing Afrika.

Éteopiah ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka nagara mardika ing bawana mau. Minangka nagara tuwa dhéwé ing donya, kawasan Éteopiah uga minangka salah siji panggonan peradaban kang paling wiwitan ing donya. Pamaréntahan Éteopiah pisanan diwangun udakara taun 980 SM lan nampa agama Kristen ing abad angka 4 M. Nagara iki cukup unik yèn dibandingaké karo nagara-nagara Afrika liyané amarga ora naté dijajah wektu jamané Parebutan Afrika, lan terus mardika nganti taun 1936, nalika wadyabala Italia nguwasani nagara mau. Pasukan-wadyabala Britania Raya lan Éteopiah ngalahaké bala Italia taun 1941, lan Éteopiah ngéntukaké kadhaulatané manèh sawisé nanda tangani Prajanjèn Britania-Éteopiah ing Dhésèmber 1944. Éteopiah biyèn naté dijenengaké Abisinia.

Wektu iki, Éteopiah minangka nagara awangun républik lan mèlu aktif sajeroning aktivitas-aktivitas kerjasama internasional. Prajané, Addis Ababa minangka pusat administrasi Uni Afrikah (AU).

Éteopiah isih nganggo kalendher Julius saéngga nagara iki arep mbuka rerangkèn karaméan nyambut milenium katelu dhedhasar pananggalan kalendher mau. Nagara ing Sungu Afrikah iki migunakakén kalender Julius kang kèri watara 7 taun dibandingaké karo kalendher Grégorius kang luwih umum dipigunakaké ing donya[1].

JenengBesut

Jeneng "Éteopiah" jaré asal saka "Ityopp'is", ya iku jeneng anak putu Ham, pambangun kutha Aksum. Jeneng lawas "Abbesinia" asal saka golongan suku Habesha, ya iku kaum kang manggoni kawasan Éteopiah wiwit taun 3000 SM.

SajarahBesut

Artikel utama: Sajarah Etiopia

PulitikBesut

GéografiBesut

 
Peta Éteopiah.
Artikel utama: Géografi Etiopia

Panebangan alasBesut

Kawasan, zona, lan dhistrikBesut

ÉkonomiBesut

Artikel utama: Ékonomi Etiopia
Uga delengen: Bantuan asing kanggo Etiopia

DhémografiBesut

 
Cah sekolah ing Oromia kulon, Éteopiah.

KasehatanBesut

PendidikanBesut

BudayaBesut

Artikel utama: Budaya Etiopia

Ulah ragaBesut

ArkéologiBesut

Uga delengenBesut

RujukanBesut

Pranala njabaBesut

Gambaran Umum

Pendhidhikan

Turisme