Tuduhaké menu pokok
Dalan kang kebak kang ndunungi Jepang, nagara kanthi kapadhetan kang ndunungi kang dhuwur banget
Proyeksi tuwuhing kang ndunungi donya abad iki

Padunung sawijining nagara utawa laladan bisa dipérang dadi rong pangertèn:

  • Wong kang manggon ing laladan mau
  • Wong kang kanthi ukum duwé hak manggon ing laladan mau, utawa duwé surat resmi kanggo manggon ing kana, nanging milih manggon ing laladan liya.

Sajeroning èlmu sosiologi, kang ndunungi ya iku kumpulan manungsa kang ngenggoni wewengkon géografi lan ruwang tinamtu.

Masalah-masalah bab kang ndunungi disinaoni ing èlmu Dhémografi. Manéka warna aspèk perilaku manungsa disinaoni ing sosiologi, ékonomi, lan géografi. Dhémografi akèh dianggo ing babagan pemasaran, kang gegandhèngan raket karo unit-unit ékonomi, kaya déné pengècèr nganti pelanggan potensial.

Isi

Kapadhetan kang ndunungiBesut

 
Tuwuhing kang ndunungi luwih dhuwur ing nagara tumuwuh (abang) katimbang ing nagara maju (biru)

Kapadhetan kang ndunungi diitung kanthi: mara cacahing kang ndunungi karo jembar wewengkon kang dipanggoni.

Sawetara pengamat masarakat percaya yèn konsèp kapasitas amot uga lumaku sajeroning nyinaoni bab kang ndunungi bumi, ya iku kang ndunungi kang ora kakontrol bisa njalari katastrofi Malthus. Sawetara pengamat liyani ora percaya marang panemu iki. Grafik ing ngisor nuduhaké mundhaké logistik kang ndunungi.

Nagara-nagara cilik lumrahé duwé kapadhetan kang ndunungi paling dhuwur, ing antarané: Monako, Singapura, Vatikan, lan Malta. Nagara gedhé kang duwé kapadhetan kang ndunungi dhuwur antarané Jepang lan Bangladesh.

Padunung donyaBesut

 
Populasi donya 1950-2011
 
Cepeting tuwuh 1950-2010

Adhedhasar èstimasi kang ditrebitkan déning Biro Sensus Amérika Sarékat, kang ndunungi donya ngancilk angka 6,5 milyar jiwa ing tanggal 26 Fèbruari 2006 jam 07.16 WIB. Saka watara 6,5 milyar kang ndunungi donya, 4 milyar ing antarané manggon ing Asia. Pitu saka sepuluh nagara kanthi kang ndunungi paling akèh ing donya dumunung ana ing Asia (sanadyan Ruslan dumunung ing Éropah). Ing ngisor iki peringkat nagara-nagara ing donya dhedhasar cacahing kang ndunungi (2005):

  1. Républik Rakyat Tiongkok (1.306.313.812 jiwa)
  2. India (1.103.600.000 jiwa)
  3. Amérika Sarékat (298.186.698 jiwa)
  4. Indonésia (241.973.879 jiwa)
  5. Brasil (186.112.794 jiwa)
  6. Pakistan (162.419.946 jiwa)
  7. Bangladesh (144.319.628 jiwa)
  8. Ruslan (143.420.309 jiwa)
  9. Nigeria (128.771.988 jiwa)
  10. Jepang (127.417.244 jiwa)

-->

RéferènsiBesut

Pranala njabaBesut