Daud Beureuh

Daud Beureuh yaiku ulama gédhé saka Aceh. Daud Beureuh lahir ing Beureueh ana ing Kabupaten Pidie, Aceh, 17 September 1899. Daud antu ana ing Aceh tabuh 10 Juni 1987 umur 87 tahun. Daud Beureuh iku sawijining pejuang kamardikan Indonésia, mantan Gubernur Aceh, lan pangadeg NII.[1]

Sejarah cilik Daud Beureuh durung katon. Dhèwèké misuwur banget ing kariré nalika kapilih dadi Ketua Persatuan Ulama Aceh (PUSA) ing taun 1939. Dhèwèké uga misuwur minangka pangadeg madrasah Saáda Abadiah ing Sigli kang misuwur ing Acèh. Daud minangka prajurit nglawan penjajah Walanda. Nalika iku Daud nampa amanat minangka Gubernur Militer ing wilayah Aceh saka Presiden Soekarno.[2]

PasumbangBesut

Sujarah Daud Beureuh ora bisa dipisahake karo sejarah otonomi Aceh. Daud Beureuh minangka tokoh kang nggagas anane Daerah Otonomi Aceh sing saiki dijenengi Provinsi Nangroe Aceh Darussalam. Wiwitane, Daud Beureuh nolak rencana Presiden Soekarno kanggo nggabungake Sumatera Utara lan Aceh dadi siji provinsi. Amarga ora bisa mupakat, Daud mratelakake Acéh dadi bagéan saka Negara Islam Indonésia kang dipimpin S.M. Kartosoewirjo.[3]

Sawise patang taun rembugan, Daud banjur mudhun saka gunung kanthi persetujuan yen Aceh bakal dijanjekake dadi provinsi lan entuk hak otonomi ing bidang pendidikan lan agama.Nanging nganti Daud seda, yaiku ing tahun 1982 janji kui ora ditepati marang pemerintah.

Daud dadi simbol perang nglawan wewenang rezim.[4]

RujukanBesut

  1. Adryamarthanino, Verelladevanka (2021-11-19). "Daud Beureuh Pemimpin Pemberontakan DI/TII di Aceh". Kompas.com. Dibukak ing 2022-12-18.
  2. Aning S, Floriberta, dkk (2005). 100 Tokoh yang Mengubah Indonesia : Biografi Singkat Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah Indonesia di Abad 20. Yogyakarta: Narasi. kc. 64. ISBN 9797564754.
  3. Aning S, Floriberta dkk (2005). 100 Tokoh yang Mengubah Indonesia : Biografi Singkat Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah Indonesia di Abad 20. Yogyakarta: Narasi. kc. 64. ISBN 9797564754.
  4. Aning S, Floriberta (2005). 100 Tokoh yang Mengubah Indonesia : Biografi Singakt Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah Indonesia di Abad 20. Yogyakarta: Narasi. kc. 64. ISBN 9797564754.