Acèh

provinsi ing Indonésia

Acèh[5] sing sadurungé naté ingaran kanthi jeneng Laladan Istimewa Acèh (19592001) lan Nanggroe Acèh Darussalam (20012009) iku provinsi ing Indonésia lan minangka provinsi paling kulon ing Indonésia. Acèh duwé otonomi sing ditata béda karo provinsi liya ing Indonésia, amarga alesan sajarah. Laladan iki wewatesan karo Lempongan Benggala ing sisih lor, Samudra Hindhia ing sisih kulon, Selat Malaka ing sisih wétan, lan provinsi Sumatra Lor ing sisih kidul-wétan lan kidul. Provinsi iki ketata sajeroning 18 kabupatèn lan 5 kutha.

Provinsi Indonésia
Flag of Aceh, Indonesia.svg
Gendéra
Coat of arms of Aceh.svg
Lambang
Peparab:
Serambi Mekah (Indonésia)
Sesanti: Pancacita (Sangsekerta)
Lima Cita-cita
Péta sing nuduhakè lokasi Acèh ing Indonésia
Acèh ing Indonésia
Koordhinat: 5°33′N 95°19′E / 5.550°N 95.317°E / 5.550; 95.317Koordhinat: 5°33′N 95°19′E / 5.550°N 95.317°E / 5.550; 95.317
Nagara Indonésia
Status provinsi7 Dhésèmber 1956[1]
Kutha krajan
lan paling gedhé
Banda Acèh
Pamaréntahan
 • JinisDaérah mirunggan
 • BodyPamaréntah Provinsi Acèh
 • GubernurNova Iriansyah
 • Wakil Gubernurlowong
 • LegislatifDéwan Perwakilan Rakyat Acèh
Laladan
 • Gunggung58.376,81 km2 (2,253,941 sq mi)
 • Urut laladanka-14
Élepasi125 m (410 ft)
Highest elevation (Gunung Leuser)3.466 m (11,371 ft)
Lowest elevation0 m (0 ft)
Cacah warga [2]
 • Gunggung5.274.871
 • Urut pepadhetka-14
 • Pepadhet0,90/km2 (2,3/sq mi)
 • Tataran pepadhetka-20
 Cacah sirah 2020
Demonym(s)Wong Aceh[3]
Dhémografi
 • Golongan ètnik71% Acèh
9% Jawa
7% Gayo
3% Batak
2% Alas
1.5% Simeulue
1.4% Aneuk Jamee
1.1% Tamiang Melayu[4]
 • Agama98.48% Islam
1.26% Protèstan
0.15% Buda
0.1% Katulik
0.01% liyané
 • BasaIndonésia (resmi)
Acèh (daérah)
Gayo, Simeulue, Tamiang Melayu, Aneuk Jamee, Alas-Kluet, Singkil (minoritas)
Zona wektuWektu Indonésia pérangan Kulon (UTC+7)
PDRB per kapitaUS$2,239.49
Urut PDRBka-19 (2018)
IPM (2018)Increase 0.719 (Dhuwur)
Urut IPMka-11 (2019)
Situs wèbacehprov.go.id

Daerah Tingkat IIBesut

Wiwit taun 1999, Acèh wis ngalami sawatara pamekaran wewengkon nganti saiki ana 5 pamaréntahan kutha lan 18 kabupatèn yaiku:

  1. Kabupatèn Acèh Kulon
  2. Kabupatèn Acèh Kidul-Kulon
  3. Kabupatèn Acèh Besar
  4. Kabupatèn Acèh Jaya
  5. Kabupatèn Acèh Kidul
  6. Kabupatèn Acèh Singkil
  7. Kabupatèn Acèh Tamiang
  8. Kabupatèn Acèh Tengah
  9. Kabupatèn Acèh Kidul-Wétan
  10. Kabupatèn Acèh Wétan
  11. Kabupatèn Acèh Lor
  12. Kabupatèn Bener Meriah
  13. Kabupatèn Bireuen
  14. Kabupatèn Gayo Lues
  15. Kabupatèn Nagan Raya
  16. Kabupatèn Pidie
  17. Kabupatèn Pidie Jaya
  18. Kabupatèn Simeulue
  19. Kutha Banda Acèh
  20. Kutha Langsa
  21. Kutha Lhokseumawe
  22. Kutha Sabang
  23. Kutha Subulussalam

RujukanBesut

  1. Cithakan:Cite wikisource
  2. Badan Pusat Statistik, Jakarta, 2021.
  3. https://mediaaceh.co/2017/12/23/arti-orang-aceh-dalam-uupa-menurut-kip-subulussalam
  4. Aris Ananta; Evi Nurvidya Arifin; M. Sairi Hasbullah; Nur Budi Handayani; dan Agus Pramono (2015). Demography of Indonesia's Ethnicity. Institute of Southeast Asian Studies dan BPS – Statistics Indonesia.
  5. Peraturan Gubernur Acèh Nomor 46 Tahun 2009 ngenani Panggunaan Sebutan Jeneng Acèh lan Gelar Pejabat pamaréntahan sajeroning Tata Naskah Dinas ing Lingkungan pamaréntah Acèh tanggal 7 April 2009, sajeroning Pergub mau ditegasaké yèn sebutan Laladan Otonom, pamaréntahan Laladan, Kepala Laladan utawa Wakil Kepala Laladan, Dewan Perwakilan Rakyat Laladan, Nomenklatur lan Papan Nama Ékan Kerja pamaréntah Acèh (SKPA), Titelatur Penandatangan, Stempel Jabatan lan Stempel Instansi sajeroning Tata Naskah Dinas ing lingkungan pamaréntah Acèh, diowahi lan diseragamaké saka sebutan/nomenklatur "Nanggroe Acèh Darussalam" ("NAD") dadi sebutan/nomenklatur "Acèh". Iki diayahi sinambi nunggu katentuan sajeroning Pasal 251 UU pamaréntahan Acèh sing nyatakaké yèn jeneng Acèh minangka provinsi sajeroning sistem NKRI, bakal ditemtokaké déning DPRA asil Pemilu 2009. Deleng uga http://www.acehprov.go.id/

Deleng ugaBesut

Pranala njabaBesut

Acèh

Kabupatèn: Acèh Kulon | Acèh Kidul-Kulon | Acèh Besar | Acèh Jaya | Acèh Kidul | Acèh Singkil | Acèh Tamiang | Acèh Tengah | Acèh Kidul-wétan | Acèh Wétan | Acèh Lor | Bener Meriah | Bireuen | Gayo Lues | Nagan Raya | Pidie | Pidie Jaya | Simeulue

Kutha: Banda Acèh | Langsa | Lhokseumawe | Sabang | Subulussalam

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia