Tuduhaké menu pokok

Geodesi miturut pandangan awam yaiku cabang geosains kang nyinaoni pemetaan bumi. Geodesi minangka salah sawijining cabang ilmiah sing paling tuwa sing ana gegayutane karo bumi.

ÉtimologiBesut

Geodési asalé saka basa Yunani, Geo (γη) = bumi lan daisia / daiein (δαιω) = misahaké, tembung geodaisia utawa geologi tegese mbagi bumi. Sebenarnya istilah " Geometri " cukup kanggo sebutaké ngelmu pangukuran bumi, ing ngendi geometri asal saka basa Yunani, γεωμετρία = geo = ukuran bumi lan metria = ukuran. Secara harfiah teges ukuran bumi. Nanging istilah géomètri  (bisa kasebut ngelmu spasial utawa keruangan) kang basis kanggo sinau ilmu Geodesi wis umum diarani minangka cabang saka matématika.

DefinisiBesut

Définisi klasikBesut

Miturut Helmert lan Torge (1880), géodési minangka ngelmu ngukur lan pemetaan permukaan bumi  uga nyakup permukaan segara.

Definisi ModernBesut

Miturut IAG (International Association of Geodesy, 1979), Géodési minangka disiplin kang nyinaoni pangukuran lan perwakilan Bumi lan badan langit liyané, kayata lapangan gravitasi, ing ruang telung dimensi kang owah.

Ing laporan Dewan Riset Nasional Amerika Serikat, definisi Géodési bisa diwaca kaya mangkene: a) dimensi ing lumahing bumi, wangun lan ukuran bumi, lan variasi gravitasi terrestrial .

Ing macem-macem basa, géodési minangka cabang saka matématika terapan, kang dilakoni kanthi ngukur lan nguji kanggo nemtokake:

  • Posisi kang  mathuk saka titik ing bumi
  • Ukuran lan ombone paling pasuryan ing bumi
  • Wangun lan ukuran bumi lan variasi gravitasi ing bumi

Dhéfinisi iki nduwèni rong aspèk, yaiku:

  • Aspék ilmiah (aspék penentuan bentuk), gayutané karo géométri lan aspek fisik bumi uga variasi ing lapangan gravitasi Bumi.
  • Aspèk terapan (aspek posisi), ana gayutané karo pangukuran lan pengamatan saka titik kang pesthén utawa kang amba saka sebagéyan gedhé bumi. Aspèk terapan iki banjur dikenal minangka teknik survei lan pemetaan utawa géodési.

Saiki teknik géodési ora mung gegayutan karo survei lan pemetaan. Perkembangan teknologi komputer digital wis ngembangake keahlian teknik lan geodesi. Peta wis dikelola minangka informasi geografis komputer. Mulanédonya internasional wis nggunakake istilah anyar: Geomatika utawa Geoinformatika .

Sejarah Géodési Besut

Wiwit jaman kuno, Géodési wis digunakaké déning manungsa kanggo tujuan navigasi.Kegiyatan pemetaan bumi minangka bidang géodési wis diwiwiti  banjir kali kang arané Nil (2000 SM) déning kerajaan Mesir Kuna. Perkembangan géodési malah luwih penting nalika manungsa nyinaoni wangun bumi lan ukuran bumi luwih jero kanthi karakter Yunani, Erastotenes, kang dikenal minangka bapak géodési. Nganti téknik géodési digunakaké minangka disiplin akademis ing meh saben negara. Saiki, amarga kamajuan teknologi informasi, ruang géodési kasebut saya tambah akeh.

ReferensiBesut

  • Hasanuddin, ZA, "GEODESI SATELITE", Pradnya. Paramita Jakarta 2001.
  • MS, Yuwono. 2006. Pambuka Geodesy.
  • Kahar, Joenil, Geodesy, ITB Publisher, Cetakan 1, Bandung 2008.

Pranala njabaBesut