Gregorio Pietro Agagianian

Gregorio Pietro XV Agagianian (Anglikisasi: Gregory Peter; Prancis: Grégoire-Pierre; Kulon Armèni: Գրիգոր Պետրոս ԺԵ. Աղաճանեան, Krikor Bedros XV Aghajanian; lair 18 Sèptèmber 1895 – pati 16 Mèi 1971 ing umur 75 taun) yaiku Kardinal Katulik Armeni. Ia menika kepala Greja Katulik Armeni (minangka Patriarkh Katulik Armeni Kilikia) saka 1937 nganti 1962.

Yang Mulia
Gregorio Pietro XV Agagianian
Patriarkh emeritus Kilikia; Kardinal
Card. Gregorio Pietro Agagianian portrait.jpg
Agagianian ing 1965
SinggasanaKepatriarkan Katulik Armeni Kilikia
Didhapuk13 Desember 1937
Term ended25 Agustus 1962
SadurungéAvedis Bédros XIV Arpiarian
DiterusakéIgnatius Bedros XVI Batanian
Jabatan liyaneKardinal-Biskop Albano
Ordo
Penobatan23 Desember 1917
Penahbisan21 Juli 1935
dening Bartolomeo Cattaneo
Diangkat dadi Kardinal18 Februari 1946
dening Paus Pius XII
PeringkatKardinal-Imam (1946-1970)
Kardinal-Biskop (1970-1971)
Detil pribadhi
Jeneng lairGhazaros Aghajanian (jeneng baptis)
Lair(1895-Cithakan:NOMORBULAN-18)18 Sèptèmber 1895
Akhaltsikhe, Kekaisaran Ruslan (saiki Georgia)
Pati16 Mèi 1971(1971-05-16) (umur 75)
Roma
KabangsanArmeni (kewarganegaraan Libanon lan Vatikan, wong Kekaisaran Ruslan liwat kelairan)[a]
DenominasiKatulik Armeni
SinggasanaRoma, Beirut[b]
Jabatan sadurunge
SesantiIustitia et Pax

Agagianian diangkat dadi Kardinal ing 1946 dening Paus Pius XII. Aghajanian dadi Prefek Kongregasi Peneguhan Iman kanggo Kuria Roma saka 1958 nganti 1970. Minangka cendekiawan, linguis lan otoritas ing Uni Sovyet, Agagianian kaping pindho didadike papabile, nalika konklaf 1958 lan 1963.

ReferensiBesut

cathetan
  1. "Ia lair minangka wong Ruslan [...] Ia saiki megang paspor Libanon lan dadi warga nagara Vatikan."[1]
  2. "ia ngebagi wektune antara Beirut, Roma lan datheng menyang komunitas Armeni ing sajumlah bagean donya"[1]
referensi
  1. a b "Marked for Greatness: Gregory Peter XV Cardinal Agagianian". The New York Times. 19 June 1958.
Pratelan pustaka

Pranala jabaBesut

Cithakan:S-rel
Kang sadurungé
Avedis Bedros XIV Arpiarian
Patriarkh Catholicos Kilikia
30 November 1937 – 25 Agustus 1962
Kang sawisé
Ignatius Bedros XVI Batanian
Kang sadurungé
Pietro Fumasoni Biondi
Prefek Kongregasi kanggo Penginjilan
18 Juni 1958 – 19 Oktober 1970
Kang sawisé
Agnelo Rossi